Slovenija > Komentarji in kolumne
16 ogledov

Reveži, izkoriščevalci in politiki z Marsa

Neplačevanje najemnin je realen problem za politike, ki živijo v svojem nerealnem svetu.

Nina Oštrbenk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Šokiral me je podatek, da v Mariboru in Novi Gorici kar tretjina najemnikov redno ne plačuje najemnine za neprofitno stanovanje. Razlogi za to so različni, pravijo na stanovanjskih skladih in občinah. Nekateri tega preprosto ne zmorejo. Tak primer je mati dveh otrok, o kateri smo že pisali. S svojo minimalno plačo ne more plačati najemnine, stroškov in dolgov ter preživljati dveh hčera. Take zgodbe so tragične in zaradi njih ne moremo vseh neplačnikov metati v isti koš. A hkrati obstajajo taki, ki bi najemnino lahko plačali (in mnogi dolgove poravnajo, ko jim zagrozijo, da jim bodo stanovanje vzeli), ampak izkoriščajo sistem in upajo, da ne bodo pristali na cesti. Ti so nepošteni predvsem do tistih, ki čakajo v vrsti za neprofitno najemno stanovanje. Da jih je v vrsti veliko več, kot je stanovanj, dokazuje zadnji razpis ljubljanskega sklada. Ta bo razdelil 350 stanovanj, zanje pa so dobili rekordnih štiri tisoč vlog, kar pomeni, da bo stanovanje dobil le vsak 11. prosilec.

Dva svetova

V obeh primerih gre za resnične probleme, s katerim bi se vodilni politiki morali ukvarjati. Namesto tega pa raje vsak v svojem kotičku zaposlujejo svoje zveste privržence, tedne se odločajo, kaj bi sami s sabo – ali bi odšli iz koalicije ali ne, vodilna politika vlagata pritožbe na upravno sodišče, namesto da bi odstopila ... Zdi se mi, da politiki živijo v neki drugi realnosti, kjer sploh ne vedo za realne težave ljudi, in v tem svojem oblaku se ukvarjajo le sami s sabo in svojimi političnimi nasprotniki. Želim si, da bi končno padli s tega oblaka na realna tla.

Komentarjev 1
  • westal 07:47 06.februar 2013.

    Tudi jaz si želim, da bi politiki padli na tla na njih pa naj se podre še ves dolg, ki so ga ustvarili z nepremišljenimi dejanji skozi vso zgodovino samostojne Slovenije. Zapravili so tudi samostojnost Slovenije saj kar naprej hodijo ...prikaži več v tujino spraševat kaj in kako naj delajo, da bo tujcem všeč pretežno Amerikancem. Butli podalpski in ostala uvožena banda politična.LP