Slovenija > Komentarji in kolumne
4703 ogledov

Robert Golob kot slovenski Elon Musk?

Robert Golob Anže Petkovšek Neformalno srečanje predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba.
Robert Golob rad sliši, da je slovenski Elon Musk? Pa je res?

Za začetek je dr. Robert Golob zaslužil nekaj milijonov, Elon Musk pa ima nekaj sto milijard. Če primerjamo število prebivalcev Slovenije in ZDA, je razmerje 1 : 170, pri denarju pa 1 : 100.000. Če primerjamo izume, ki jih uvajata Musk in Golob, spet ni primerjave tudi glede na velikost.

Matjaž Gams | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Elon Musk je največji genialec sedanjega časa, skuša nas popeljati na Mars, opozarja na probleme umetne inteligence, demografije in razvoja človeštva. Dr. Golob sicer ni od muh z dosežki v Gen-I: dosega odlične poslovne rezultate in podpira zeleno energijo, kot Musk. V primerjavi z recimo Ivom Boskarolom, ki je dejansko razvil vrsto novih tehnoloških rešitev, ostaja Golob konkurenčen, a ne najboljši v Sloveniji.

Balkanski Elon Musk pa je nesporno Mate Rimac – naredil je najhitrejši proizvodni električni avtomobil nevero oziroma kakršen koli avtomobil v proizvodnji vseh časov. Avgusta 2021 je postavil rekord 8.58 sekund na četrtino milje oziroma 1.85 sekunde do 100 km/h, kar je "svetlobna leta" daleč od motorjev z notranjim zgorevanjem. Poleti 2021 je Porsche z Rimcem sklenila dogovor o novih bugattijih, kjer ima Rimac 60-odstotni delež in pri Zagrebu so začeli graditi ogromen center za razvoj novih avtomobilov, največjega tovrstnega v vzhodni Evropi.

Rimac je "težak" nekaj milijard, torej tisočkrat več kot Golob. To ne pomeni, da Golob ni izjemen za slovenske razmere, pomeni le, da je Rimac na Balkanu nekaj proporcionalno tako fenomenalnega kot Elon Musk na svetu. Dr. Golob je tudi član Inženirske akademije Slovenije, ki jo je ustanovil avtor prispevka skupaj s profesorjem Peklenikom in kolegi, v kateri je zbranih nekaj čez 60 najboljših slovenskih inženirjev.

Slišati je, da naj bi bil dr. Golob brez političnih izkušenj, podobno kot na primer dr. Miro Cerar. A to še daleč ne drži. Bil je podpredsednik pri Pozitivni Sloveniji in Zavezništvu Alenke Bratušek. Med 17. majem 1999 in 19. junijem 2000 je bil državni sekretar Republike Slovenije na Ministrstvu za gospodarske dejavnosti. Kjerkoli je deloval, je pustil vsaj soliden, če ne odličen vtis. Dr. Golob je eden težkokategornikov v Sloveniji.

Enoumja prosim ne!

Konec koncev je Golob na volitvah premagal Janeza Janšo, prvaka SDS in slovenske desnice, ki mu tudi ne moremo očitati pomanjkanja sposobnosti. Najbrž je bilo po koronskih omejitvah (občasno pretrdih in občasno "koristnih" za prijatelje) in navijanju za vojno v Ukrajini že precej jasno, da desnica ne bo dobila volitev, a volitve so se odločale v zadnjih nekaj tednih, ko je slovensko večinoma sredinsko telo, nejevoljno z ideološko polarizacijo levi/desni izbralo Golobovo svobodno pihanje na dušo volivcev, česar trenutni desni voditelji enostavno ne znajo. Ljudje volijo tistega, ki bolj verjetno obljubi čudovito prihodnost, taka so pač pravila demokracije in ljudskih mas.

Vlada Janez Janša ffp2 | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Desna vlada pa vseeno ni delala tako slabo, kot se rado kaže v nekaterih medijih. Recimo poskusi večje uravnoteženosti medijev so bili vsebinsko dobrodošli, čeprav občasno sporni. Pretirana poseganja je ustavljal kar Državni svet – grdi raček slovenske demokracije. Tako smo preprečili poskus velikega obdavčenja POP TV, čeprav ni uravnotežen. Pripravljeni smo bili tudi, da bi preprečili destrukcijo RTV SLO, pa čeprav je preveč levo usmerjena. Za državno institucijo, plačevano s strani davkoplačevalcev, ni korektno, da zavzema ali pretirano leve ali pretirano desne poglede.

Najslabše, kar se lahko zgodi z RTV SLO, je, da se bo vzpostavilo stanje nazaj kot pred dvema letoma, ali pa da bodo celo odpustili kakšnega izmed peščice desno usmerjenih novinarjev. Enoumja prosim ne!

Dr. Goloba čakajo izredne pasti in čeri in zdi se, da se jih ne zaveda v celoti. Prva je gotovo levi revanšizem. Golob stalno govori o strokovnosti, a jasno je, da bo levi blok zahteval ideološki boj in nič manjšo polarizacijo in sovraštvo kot desni blok, samo z drugega zornega kota. Če jim popusti, se ne bo nič spremenilo na bolje. Če se uspe postaviti na sredino in za stroko, kot se je dr. Janez Drnovšek, morda celo vključiti NSi, kot predlaga dr. Gregor Virant, potem bi nam bilo lažje preživeti burne čase.

Drug problem dr. Goloba bo preobremenitev v pretežki situaciji. Samo vojna v Ukrajini bo vsakega Slovenca letos stala okoli 1.000 evrov. Mimogrede – nihče ne vpraša, koliko smo pripravljeni prispevati – morda celo 10.000 vsak? Morda celo tvegati jedrsko vojno, ki bo hočeš nočeš prišla tudi k nam? Zaenkrat je vsak mesec večje stopnjevanje nasilja in večja verjetnost, da konflikt preraste v globalno morijo (prejšnji svetovalec v Pentagonu). Smo del EU in NATA, zato moramo solidarno sodelovati, a junačenje desnih strank v sporu velesil je dišalo po samomoru – tudi na volitvah.

Twitter | Avtor: Profimedia Profimedia

Posebna zgodba je cenzuriranje medijskega prostora. Razumljivo so vse informacije o Ukrajini na nivoju "naši junaki nabijajo hudobne posiljevalce", bolj problematično je sistematično pranje možganov in destrukcija zahodne civilizacije. Pri ameriških volitvah, na primer so na Twitterju in drugod pobrisali sporne informacije iz prenosnika sina ameriškega predsednika s trditvami o ruskem vmešavanju. To je podobno informiranju v Rusiji, kjer enostavno prepovedo sporne informacije, čeprav so resnične.

Ker zahodna civilizacija temelji na transparentnosti, demokraciji, strokovnosti in enakopravnosti, se s tem kršijo njeni osnovni postulati, posledično pa se krni kvaliteta novih znanstvenih spoznanj, vesoljskih poletov in slabša možnosti razvoja človeške civilizacije. O tem sem pisal recimo na vabljenem referatu na mednarodni konferenci ETAI lansko leto: Is web transfornimg our minds and where is our civilisation going to?

Tovrstne analize je težko razumeti, a zato je Elon Musk kupil Twitter, ne zaradi neke "figurativne" svobode. A takoj je dobil ustanovitev ameriškega odbora za nadzor nad dezinformacijami – "The Disinformation Governance Board", del "Homeland Security (DHS)" (Sky news analizira sistemske neresnice).

Posebej zanimiv je Tuckerjev prikaz šefice tega dezinformacijskega telesa, kako poje in kako trdi, da je prenosnik Bidnovega sina ruska dezinformacija. Policijska preiskava je potrdila, da so informacije na tem prenosniku verodostojne.

Elon Musk | Avtor: Epa Epa

S tem ko je Musk povedal, da bo algoritme cenzuriranja naredil javno odprte, se je nanj vsul plaz kritik. Očitno so določene skupine Twitter uporabljale za informacijsko vojno napram drugače mislečim, podobno kot se sedaj uporablja proti Rusiji, samo da je šlo za neoliberalno ideologijo spolov. To nakaže opozorilo evropske agencije, da ne bo dopustila svobodnega govora na Twitterju, ali pa tožba Sorosovega podjetja, da Musk ne sme kupiti Twitterja. Ob vseh teh "pralcih možganov" je jasno, da Elon Musk sam ne bo rešil človeštva, čeprav je temu cilju brezmejno predan.

Tako Golob kot Musk bosta pred velikimi preizkušnjami, ko bosta morala uporabiti vse svoje znanje in poštenje, če bosta hotela narediti toliko dobrega, kot želita in govorita. Pot je jasna, hkrati pa tudi masa ponorelih skupin, ki bodo na vsak način poskušale zapeljati avto razvoja v nasproti mislečo množico. Kdor koli jih bo sprejel pod svoja krila, bo zdrsnil s trona.


Profesor doktor Matjaž Gams je vodja Odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. Ukvarja se predvsem z umetno inteligenco in kognitivnimi znanostmi, je državni svetnik, član številnih domačih in tujih društev ter programskih odborov. Avtor izraža svoje mnenje.

Komentarjev 9
  • franc2215 19:41 24.junij 2022.

    Golob je svetlobna leta za Muskom, sodeč po njegovem delu in ukrepih, idejah ter pristopih. Mislim da bo zapeljal v reko.

  • franc2215 19:40 24.junij 2022.

    No Golob je svetlobna leta za Muskom, saj po njegovih dosedanjih rešitvah in delu.

  • Jeannette_Ross 10:49 08.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦