Slovenija > Komentarji in kolumne
20 ogledov

Rožljanje z referendumom

Policisti se ne dajo. Le zakaj bi se? Saj so se upirali tudi profesorji, pisatelji, svetniki ...

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Akademiki protestirajo proti načinu varčevanja. Vlada bi morala manj zarezati v visoko šolstvo, pravijo. Tako si uničujemo prihodnost, dodajajo.

Državni svetniki nočejo žrtvovati svojega parlamentarnega doma. Takšnega varčevanja ne marajo. Po njihovem mnenju naj se raje več varčuje drugje.

Kulturniki so itak prvi protestirali zaradi varčevalnih ukrepov. Naroda brez kulturnega ministrstva si niso mogli predstavljati. Tako kot si koalicija ne more predstavljati vlade brez posebnega ministrstva za Slovence po svetu.


Zavračanje. Zakaj bi se potemtakem čudili policistom, ki rožljajo z referendumom? Okej, profesorji, pesniki, svetniki in drugi resda niso sprožili referendumske procedure v boju za ohranitev svojega materialnega statusa, so pa soustvarili ozračje, v katerem so plačna pogajanja trajala tedne dolgo in tako poglobila proračunsko luknjo. In ozračje, v katerem vsesplošno zavračanje varčevanja preraste v upor peščice policistov z referendumskim orožjem.

Policisti bi najbrž zbirali podpise tudi v drugačnih okoliščinah. In po drugi strani – vlada in Petrovičev sindikat se bosta dogovorila prej ali slej. Ostal pa bo grenak priokus, da je v varčevalnih ukrepih potegnil najkrajšo tisti, ki se je vladi upiral najmanj agresivno. Tisti, ki se niso sklicevali na prihodnost ali kulturo, in tisti, ki niso sindikalno organizirani.

In zato ni težko razumeti policijskega vztrajanja.

Komentarjev 1
  • Teja Zabret 16:49 08.junij 2012.

    misliim da je rafarendum potreben drugaće bomo še većji beraći mislim da je policija naredila napako ker je sigurno politićni nateg ko so podpisali pogodbe