Slovenija
30 ogledov

Rusi dokončno pri nas

Aleksej Miller Suzana Kos
Konferenca. Rusko-slovensko srečanje bolj sproščeno kot prejšnja leta. Južni tok. Je plinovod pri nas res lahko nared leta 2015, kot napovedujejo Rusi?

"Konec decembra 2015 bo plin stekel po plinovodu Južni tok," je v Portorožu napovedal prvi mož Gazproma Aleksej Miller.

Dodal je, da bo plin na voljo tudi slovenskim odjemalcem in da je Gazprom pripravljen vlagati tudi v plinske elektrarne pri nas. Skupno podjetje Gazproma in naših Plinovodov bo sicer zaživelo v kratkem.

Rusi v Luko in Železnice?

Minister Zvonko Černač je prepričan, da bodo z Južnim tokom prišli tudi drugi vlagatelji; glede možnih drugih partnerstev pa je omenil, da Slovenske železnice in Luka Koper potrebujejo strateškega partnerja. Gradnja Južnega toka čez Slovenijo bo stala približno milijardo evrov, začela pa naj bi se decembra.

Včeraj so se prvič v Sloveniji predstavili tudi novi lastniki banke Volksbank, največja ruska banka Sberbank. Strategijo razvoja za Slovenijo še pripravljajo. Banka Sberbank je sicer tretja največja banka v Evropi (za HSBC in banko Santander), ima 70 milijonov komitentov in 240 tisoč zaposlenih. Lani so ustvarili osem milijard evrov čistega dobička, kar je velikost slovenskega proračuna.

"To, da prihajamo v težkih časih, kaže na našo zavezanost regiji; v treh, štirih letih bomo postali velik akter v Srednji in Vzhodni Evropi," je dejal Valentin Mihov iz Sberbanke. Poznavalci pravijo, da bo ta ruska banka najverjetneje financirala gradnjo Južnega toka.

"Zdaj nič ne kupujemo"

"Če imajo banke velike težave, se jih najbrž ne izplača kupiti. So pa to začasne težave. Trenutno se ne pogovarjamo o tem, da bi kupili še kakšno banko," je Mihov odgovoril na vprašanje, ali bodo kupili še kakšno banko v Sloveniji. Ime Volksbank bodo v Sberbank spremenili naslednje leto.

"Rusi so korektni partnerji" (B.H.)

"Rusi so dokončno odkrili Slovenijo, vlagajo v industrijo, turizem, bančništvo, energetiko. Pri nas bodo podobno močno prisotni kot Francozi ali Avstrijci. Zdaj bi lahko kaj naredili še mi. Recimo da bi po 20 letih izdali ruski slovar," Saša Geržina, naš prvi veleposlanik v Rusiji.

"Rusi so korektni partnerji, mi, ki poslujemo z njimi, pa jih dobro poznamo. Nihče se še ni hudo opekel. Tudi pri Intereuropi, čeprav bo morda prodana. Rusi bodo pri nas vlagali veliko bolj dolgoročno in bolj v razvoj kot evropski investitorji," Janez Škrabec, poslovnež.

"Vzdušje na srečanju je bilo bolj sproščeno kot pred nekaj leti. Rusi so zadovoljni," Marko Kryžanowski, bivši šef Petrola.

"Nekateri pri nas menijo, da ruski kapital nima prijetnega vonja. V Londonu, kjer je največ ruskih bogatašev, pa ne mislijo tako," Igor Masten, ekonomist.

"Če bo treba postaviti novo cev plinovoda od Kidričevega do Vodic, ne bo mogoče sprejeti državnega prostorskega načrta v treh letih. Prav tako ni mogoče do leta 2015 postaviti plinovoda od Jesenic do Rateč, če bo izbrana ta smer," Janez Kopač, bivši direktor direktorata za energetiko.

Preberite še komentar: Londonski klub večji kot Slovenija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.