Slovenija > Komentarji in kolumne
24 ogledov

S plavutkami in gojzarji k sosedom

S predsodki ali brez – še vedno več kot polovica naroda z veseljem potuje čez južno mejo.

Maja Kalan, novinarka Žurnala24. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ko sem prek znanca iz Zagreba poklicala ponudnico apartmajev v Zadru, ki je sicer ne poznam, sem dobila prav tak odgovor, kakršnega sem predvidevala, in se pri tem spomnila neke karikature iz preteklosti, na kateri je bil slovenski turist upodobljen s potapljaško opremo, pohodniškimi palicami, športnimi sončnimi očali, plastenko radenske in izvodom enega od slovenskih časnikov pod pazduho.

Stereotipi. Četudi gre za pavšalno oceno, ta (prav zato) drži. Povprečen slovenski turist je, si upam trditi, precej urejen in čist ter ve, kaj hoče. Vsaj enkrat se lahko stereotipa o samih sebi pravzaprav razveselimo. To trdim zato, ker se kljub vsemu vsako leto srečujem s trditvami, da "so nas grdo gledali, ker smo govorili slovensko", "so nas policisti ustavili, ker so videli slovensko registracijo", "nas natakar ni postregel, ker smo nosili majico z napisom Mariborsko Pohorje". In po drugi strani s komentarji, da so "Hrvatje 20 let za nami", da "odpadkov še ne ločujejo" ali pa "za kavo zaračunajo več kot pri Tromostovju".

Kljub takšnim in drugačnim opazkam še vedno več kot polovica naroda vsako leto potuje čez južno mejo. Omejitve pri vnosu živil so tudi za Hrvaško postale skladne z evropskimi, ko (če) bo Hrvaška postala polnopravna članica Evropske unije, pa nam sčasoma ne bo več treba skrbeti niti za dokumente in čakanje na meji. Do takrat pa obema narodoma priporočam, da se osvobodita morebitnih predsodkov in na dopustu uživata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.