Slovenija > Komentarji in kolumne
4 ogledov

Samomor v vojski naj ne bo tabu tema

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
V ameriški vojski hitra rast števila samomorov. Se mora pripraviti tudi naša?

Samomori v vojski niso nič pogostejši kot sicer v družbi, nam je povedal psihiater Gorazd Mrevlje. Tako so kazali podatki še v času, ko je bilo služenje vojaščine obvezno. Na samomorilni proces vpliva splet okoliščin, ne pa bližina orožja. Dosegljivost orožja vpliva na način samomora pri tistih, ki bi se zanj odločili tudi sicer.

Z Mrevljetom smo govorili, ko okoliščin smrti slovenske vojakinje na Kosovu ni poznal.


Nasprotno kot v slovenski se v ameriški vojski že nekaj let spopadajo s hitro rastjo samomorilnosti. Alarmirali so strokovnjake, pripravili preprečevalne programe, pa ni nič bolje. Nasprotno, letošnja statistika vojaških samomorov bo rekordna. Analitiki iščejo vzroke tudi v pogostih stresnih položajih ameriških vojakov v Iraku in Afganistanu.

Mar to pomeni, da se mora slovenska vojska pripraviti na podobne razmere? Ne vemo. A ta primer kaže, da pristojni v naši vojski morda niso povsem nared.

Obveščanje
Komuniciranje v prvih urah po informaciji o smrti vojakinje namreč ni bilo najboljše. Vojska je objavila podatek o smrti vojakinje, ni pa komentirala možnosti samomora. Pristojni so najbrž za takšno obveščanje imeli tehtne razloge. A so bili razlogi javnosti za pridobitev popolne informacije še tehtnejši. Smrt v katerikoli vojski neredko skomunicirajo razmeroma slabo, kar rojeva sumničenja in govorice.

To pa je narobe. Smrt vojaka, ki ni padel v boju, naj ne bo tabu tema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.