Slovenija > Komentarji in kolumne
42 ogledov

Se "splača" za dva litra vina?

Letina bo boljša kot lanska, so besede, ki jih boste od vinogradnikov letos le redko slišali.

Barbara Perko | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Količinsko bodo na boljšem predvsem kleti, ki odkupujejo grozdje od vinogradnikov in zahtevajo določene standarde. Slabega grozdja preprosto ne bodo odkupili. Na splošno gledano pa letošnja slika ni rožnata. Večji vinogradniki, ki gledajo dolgoročno, najbrž jemljejo to kot naravno dejstvo. Ne more biti vsaka letina enako dobra. Kot mi je dejal eden od sogovornikov, imamo ljudje, kar se vremena tiče, na splošno kratek spomin. Po dveh sušnih letih običajno pričakujemo še tretje in nas zato dež preseneti.

Zastavlja pa se vprašanje, kaj bodo storili mali vinogradniki, ali pa tisti, ki imajo vinograd samo za hobi in vino pridelujejo le za lastno uporabo. Bodimo pošteni. Imeti vinograd ni tako enostavno kot se sliši. Od lastnika zahteva veliko časa, energije in dela, katerega plodove se obira na trgatvi.

Ko ti jo vreme tako zagode kot letos, se najbrž marsikdo vpraša, ali ima vse skupaj sploh kakšen smisel. Poznam kar nekaj primerov, ko so vinograd raje prodali, ali ga preprosto posekali, ker "za tista dva litra vina se pa res ne splača“. Priznam, tudi pri nas je ena vrsta odletela, ker so jo nadomestile jablane, in tudi sama sem med tistimi, ki se sprašuje o smiselnosti nadaljevanja tradicije.

Letošnja letina k dilemi ne bo pripomogla, pa ne na račun gnitja, ampak zaradi tega, ker grozdje preprosto ni videlo dovolj sonca, da bi dozorelo. Takle čas sem vsako leto zobala grozdje pred hišo in pri tem tekmovala s ptiči. Letos lahko s ptiči grozdje le gledamo in čakamo na sončne žarke. Vinograd bo zagotovo ostal in upam, da nam bo drugo leto vreme bolj naklonjeno. Vprašanje pa ostaja, ali bodo tudi drugi, ki so pred podobno dilemo, vremenu dali še eno priložnost.     

Preberite še članek: "Letos vinogradniki ne bodo zadovoljni"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.