Slovenija > Komentarji in kolumne
30 ogledov

Škodljiva folklora na trgu dela

Tudi zaradi posebnosti na trgu dela smo investitorjem neprijazna in zato revnejša država.

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Se spomnite, kako smo se zgražali nad grškimi uradniki, ki so dobivali posebno plačilo za točen prihod na delo? Pa menite, da smo pri nas zelo drugačni? Nismo. Samo en primer: tuji delodajalci najbrž podobno težko kot grške plačne dodatke razumejo smisel slovenskega nadomestila za malico.

Prav v tem je ena od pomembnejših težav našega trga dela. Poln je anomalij in lokalnih posebnosti. Naštejmo jih nekaj:

• študentsko delo in plačila prek študentskih servisov,

• tako imenovana "bruto bruto plača",

• nadomestila za prihod na delo, že omenjena nadomestila za prehrano med delom in še marsikaj drugega, česar drugod ne poznajo.

Anomalije. Pa kaj potem, če so na slovenskem trgu takšne "folklorne" posebnosti? Je to kakšen problem? Žal je. Posebnosti namreč zamegljujejo sliko in onemogočajo primerjave. Recimo primerjavo z drugimi državami, koliko mladih je zares brezposelnih pri nas in v tujini.

Prave nevšečnosti pa imajo mednarodni vlagatelji, ko računajo, kje se bolj izplača ustanoviti podjetje in proizvajati. Cena dela je pri tem ena od najpomembnejših postavk. Tudi zaradi anomalij na trgu dela velja Slovenija za investitorjem neprijazno državo. Pomanjkanje naložb pa je med pomembnejšimi vzroki, da je gospodarska kriza pri nas tako trdovratna.

Samo odpravljanje anomalij na trgu dela nas še ne bo spravilo na zeleno vejo. Nekaj pa bo že pripomoglo.

Komentarjev 1
  • Lavdan 14:07 12.junij 2012.

    Hočevar tudi malica ima ceno, tako tujci lahko izračunajo koliko stane slovenski delavec. Za tujce bi bilo najbolje, če bi bil zastonj.