Slovenija > Komentarji in kolumne
126 ogledov

Slovenija, dežela čarobnih formul

Čas je, da se vlada neha sprenevedati in sproži 
tudi 600-milijonsko odškodninsko tožbo.

Andreja Basle (Foto: Anže Petkovšek) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V pogodbi z Alstomom obstaja čarobna formula. Cena bloka 6 raste, če rastejo cene surovin. A pozor, če cene prav teh surovin padajo, vrednost projekta ne pada, ampak stoji, dokler cene surovin spet ne začno rasti in vnovič cena Teša 6 raste. Zanimivo.

Bi za to moral odgovarjati Uroš Rotnik? Nedvomno. A v istem zosu so vsi nadzorniki in vsi ministri, ki so bili kdaj blizu tej pogodbi. Če so se pustili odpraviti s "to je poslovna skrivnost", njihova odgovornost ni nič manjša.

Davkoplačevalce nas je nesposobnost izračunati, kakšni so lahko učinki Alstomove formule, doslej stala 600 milijonov evrov – toliko se je namreč projekt že podražil. In prav te posledice so čisto zadosti za vlado, da se neha sprenevedati in sproži postopke odškodninske odgovornosti zoper vse te slabe gospodarje davkoplačevalskega denarja. Višina odškodnine – 600 milijonov evrov.

To bi bil primeren poduk vsem direktorjem, nadzornikom in ministrom, da lahko tako brezglavo delajo le s svojimi osebnimi financami. Predvsem pa, da je biti direktor državnega podjetja pač odgovorna naloga, ne pa le sončenje v soju pomembnosti.

Poučno. Pravzaprav je že kar smešno, da so "čudežne formule" v raznih državnih pogodbah neka slovenska mala folklora. Ena od takih formul je napihnila nagrado upravi NLB pod vodstvom Marjana Kramarja. Pred tem je bila cela afera tudi okrog formule za milijonsko nagrado sanatorju Elana Urošu Koržetu.

Tako NLB kot Elan sta globoko v rdečem. Nadzorniki pa so za nagrado dobili celo še kak drug stol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.