Slovenija > Komentarji in kolumne
18 ogledov

Slovensko zdravstvo na najvišji točki

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo Boštjan Tacol
"Slovensko zdravstvo je relativno dobro,“ je bila izjava Milojke Kolar, ministrice za zdravje, zaradi katere je kar nekaj poslancev privzdignilo obrvi in ji nato očitalo, da govori popolne nesmisle, saj je slovesko zdravstvo v popolnem razsulu. Vendar je imela Kolarjeva prav, le razumljena je bila narobe.

Kolarjeva namreč ni govorila o delovanju zdravstvenega sistema, pač pa o sposobnostih in dosežkih naših zdravnikov. Ti na nekaterih področjih sodijo v sam vrh. In to področje je tudi področje transplantacij, kjer slovenski kirurgi tako po uspešnosti izvedenih operacij kot po času preživetja bolnikov, ki so dobili nov organ, sodijo v sam svetovni vrh.

Eden od pomembnih razlogov je tudi ta, da imamo v Sloveniji en transplantacijski center in da bolnike spremljajo na enem mestu. Vrhunski strokovnjaki so zbrani na enem mestu, zdravniki v regionalnih bolnišnicah pa bolnike pravočasno napotijo v Ljubljano. O združevanju specializiranih centrov je bilo v zadnjih letih veliko govora tudi na drugih področjih zdravstva, vendar je politika taka prizadevanja vedno znova izničila. A to je že druga zgodba.

Članek, ki ga objavljamo v današnji temi dneva ne govori le o uspešno izvedenih transplantacijah, pač pa nagovarja vse nas, da razmislimo o tem, ali bi bili pripravljeni darovati organe. Znano je, da da število bolnih, ki potrebujejo zdravljenje s presaditvijo narašča nesorazmerno s številom darovalcev. Darovani organi rešujejo in podaljšujejo življenja. Darovanje organov je ena najbolj humanitarnih gest. Darovalec je lahko vsak zdrav človek, starejši od 15 let. In hkrati, odločitev o darovanju organov, je odločitev vsakega posameznika. Ne nazadnje, morda boste novo ledvico potrebovali tudi vi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.