Slovenija > Komentarji in kolumne
17 ogledov

Smrt zasebnemu! Svoboda narodu!

Zasebno je psovka in velika grožnja, a največji zasebnik v Sloveniji je država.

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Imate zdravstvene težave in na pregled pri specialistu ali na operacijo čakate eno leto in pol? Gotovo ste prepričani, da so krivi zasebniki v zdravstvu. Je oprema v šoli, ki jo obiskuje vaš otrok, predpotopna, učbeniki raztrgani, učitelji pa apatični? Če ste kleni Slovenci, ste gotovo prepričani, da je ves denar odtekel v zasebne šole in ga je za javne zmanjkalo. Vrtci in domovi za ostarele, bančne storitve, zavarovanja, elektrika in mobitel so tako neznansko dragi zaradi zasebnikov, ki so neznansko pohlepni in vidijo samo dobiček. Zasebno je psovka. Zasebno je grožnja. Ampak največji zasebnik v Sloveniji je država, skrbnica javnega interesa, skupnega dobrega in solidarnosti. Kljub temu NLB ni najcenejša banka in ne ponuja najugodnejših posojil, Mobitel ni najcenejši ponudnik mobilne telefonije, Triglav pa ne najcenejša zavarovalnica. Poleg tega nimajo najbolj bleščečih poslovnih rezultatov. Zakaj torej verjamemo, ne le da so državne šole in zobozdravniki najboljši, ampak da morajo biti edini?

Proaktivni

Skrajni čas je, da se nehamo pogovarjati o tem, kaj mora biti javno, ampak da morajo biti šolstvo, zdravstvo, vrtci in domovi za ostarele kakovostni, dostopni in učinkoviti. Sami od sebe to ne bodo postali, in če lahko koncesionar isto storitev opravi bolje za manj denarja, ne vem, zakaj je ne bi. Je pa jasno, da to moti tiste, ki jim bo pokazal ogledalo. In zakaj ne bi, kdor si to želi in lahko privošči, storitve plačal. Bo za nas krajša vrsta v javnem sistemu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.