Slovenija > Komentarji in kolumne
53 ogledov

Sosedu je spet crknila krava. Juhej!

Bodite pošteni, leta 2006 ali 2008 bi najbrž tudi vi vzeli kredit v švicarskih frankih. Jaz bi zelo verjetno ga.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Bodite pošteni, leta 2006 ali 2008 bi najbrž tudi vi vzeli kredit v švicarskih frankih. Jaz bi zelo verjetno ga. Za sto evrov nižji obrok in nekaj besed domnevnega finančnega strokovnjaka, zaposlenega na banki, da je tveganje praktično zanemarljivo in da je kredit tako in tako mogoče kadarkoli pretvoriti v evre, bi me prepričalo.

Devet let kasneje smo vsi zelo pametni. Bine Kordež ne bi prevzel Merkurja, vi ne bi vzeli kredita v frankih, nihče ne bi vlagal na Balkan ali kupil delnic NKBM, Telekom bi prodali po štiristo evrov za delnico, nihče ne bi sklenil naložbenega življenjskega zavarovanja.

Opekli smo se, vsak po svoje

Pa smo se opekli, vsak po svoje. Zdaj se delati pametnega in kot naivneže in špekulante psovati družine, ki že sedem let ali več redno odplačujejo kredit, pa ga imajo zdaj več, kot so ga najeli, čeprav so odplačali na primer že 50 tisoč evrov, je pa preprosto nespodobno.

Seveda je vsak, ki je vzel kredit v frankih, podpisal, da razume in sprejema valutno tveganje. Je to dovolj, da si banka opere roke? Kolega, ki je pred kratkim vzel posojilo, pravi, da je moral podpisati kup papirjev, vseh ni niti prebral. Če bi banka vsem, ki so vzeli kredit v frankih, predstavila črni scenarij, ki se jim zdaj dogaja, ga gotovo ne bi vzel nihče. Hrvaško sodišče je na primer odločilo, da banke potrošnikov, ki so jemali kredite v frankih, niso v celoti seznanile z vsemi parametri, ki bi bili nujni za sprejem odločitve.

Drugo zanimivo vprašanje je, zakaj so banke leta 2008 umaknile ponudbo kreditov v švicarskih frankih. Če so bili ljudje korektno seznanjeni z vsemi tveganji, gre pač za njihovo poslovno odločitev, v čem je problem?

Tretje vprašanje: zakaj do danes niso bile pripravljene na enostavne konverzije brez dodatnih stroškov, ampak so zahtevale poplačilo kredita z novim kreditom v evrih, notarskimi stroški, stroški odobritve in bistveno višjo obrestno mero. Marsikomu, ki se je želel znebiti valutnega tveganja, pa so celo zavrnili odobritev kredita v evrih, s pojasnilom, da nima službe ali da ni dovolj kreditno sposoben. Kaj res, za obstoječi kredit je pa bil?

Četrto vprašanje: zakaj so domnevni finančni strokovnjaki, zaposleni na bankah, v mnogih konkretnih primerih ljudem, ki jih je skrbel tečaj franka odsvetovali konverzijo v evrih ali poplačilo? Bo za takšne primere kdo odgovarjal?

Pa kaj bi se ukvarjali s tem, dajmo se raje norčevat iz teh, ki imajo kredite v frankih, pa bomo vsaj za en dan pozabili na partizane in domobrance, pa da je šef kreten in da si z bedno plačo ne moremo nič privoščiti. Jutri pa se spravimo na nekoga drugega.  

Komentarjev 5
  • tonček 19:40 20.januar 2015.

    -slovenček naj-naj bolj zloben narod…Rdeči pokvarjenci to podpihujejo…Rdeči veliko lažje vladajo s butastim narodom, če ima ta probleme…-je zagrenjen, bolan…-pahorček kar uživa…-in ne hodi več v hleve…, ker ima hlev v parlamentu…Prekleta banda….

  • Mombly Pilot 20:12 19.januar 2015.

    Je pa res da na sosedovo nesrečo se je najlažje smejat!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Mombly Pilot 20:11 19.januar 2015.

    Mislim da je razlika vzet kredit da rešuješ stanovanjski problem ali pa kupit delnice pa s tem služit (v tem primeru ne).Ker če bi ime denar za delnice ne bi najemal KREDITA.