Slovenija > Komentarji in kolumne
393 ogledov

Šovinisti, pustite nam živeti!

"Ja, sem šovinistična svinja.“ Če priznaš, ti je pol oproščeno, a ne? Ni res! Ne sme biti res ...

irena kolar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Najhujše šovinistične svinje so tiste, ki svoje ponižujoče nazore in izjave o ženskah opravičujejo z dejstvom, da so pač šovinisti. Kajti to so moški, ki v tem ne vidijo prav nič slabega. Imajo se za polbolgove, in to tudi so! A le zato, ker so vas rodile boginje, ki so se desetletja in se še vedno borijo za pravice, ki so bile vam, dragi moški, skupaj s penisom položene v zibko.

Šovinizem ubija

Kot razkrivajo podatki, ki jih je ministrstvo za delo in družino objavilo 8. marca, imajo ženske v povprečju slabše plače kot moški, višjo stopnjo brezposelnosti, a višjo izobrazbo. Se zdi to komu, razen ženskam, sporno?

62 milijonov otrok ne sme – poudarjam NE SME – v šolo. Uganete, katerega spola so? Razlog, zakaj je treba šovinizem moškim zbiti iz glave, je tudi več milijonov deklet, starih manj kot 18 let, ki jih prisilno poročajo. Znebijo se jih kot kos pohištva …

Da ne omenjam dejstva, da so ženske pogosteje zlorabljene, posiljene in žrtve trgovine z belim blagom kot moški.

Šovinizem ni OK in se ga ne bi smelo tolerirati. Ni namreč OK, da se morajo ženske pogostokrat odločati med kariero in družino, ker si zaslužijo neodvisnost, ki jo s sabo prinese služba, za katero bi morale dobiti pošteno plačilo. Ni OK, da so ženske v nekaterih kulturah še vedno obravnavane kot kos mesa in posest moških. Ni OK, da ne smejo voziti avta ali hoditi v šolo, saj so tako prikrajšane za boljšo prihodnost. Šovinizem ni OK, ker lahko ubija …

Živi in pusti živeti

K temu zapisu me je spodbudil komentar o debeluškah, ki si "drznejo" pri 30 stopinjah obleči (pre)kratke hlače, ker na takšen način izražajo svoje frustracije. Totalna neumnost šovinistične svinje (tako se je avtor komentarja opisal sam). Debeluške, ki imajo frustracije, se bodo poleti raje skuhale v skafandru, kot oblekle v kaj prekratkega. Naredile bodo vse, da ne bodo videti kot šunka v mrežici. Kako to vem? Ker sem bila nekoč debela deklica, ki sem šovinistične suhe južine skupaj z njihovimi izjavami, da sem špeh bomba ali še kaj hujšega, pojedla za zajtrk. Verbano, da ne bo pomote.

Jaz se s 25 kilogrami več nisem dobro počutila, ne izključujem pa možnosti, da imajo nekatere debeluške večjo samozavest kot jaz. Nekateri bi rekli, da ne gre za samozavest, ampak pomanjkanje samokritičnosti, kajne "oink oink". Jaz pa pravim, da bi se moral vsak, preden odpre usta, prej pogledati v ogledalo. Še zlasti šovinistične svinje.

Ne, nisem feministka, in ne, ne zagovarjam debelosti. Držim pa se načela "živi in pusti živeti“. Če ti moje rolce niso všeč, poglej stran!

irena.kolar@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • nutellacake 12:03 16.junij 2015.

    Beseda ki jo iščeš je misandrizem, ne feminizem. Spola sta si različna amapk samo fizično, nobena biološka razlika med spoloma spola ne vpliva na ustvarjalnost, pamet, sposobnost vodenja, razumnost in podobne verline ki v moderni družbi veljajo za najpomembnejše pri ...prikaži več delu. Nismo več v času ko smo si planet še delili z neadnertalci kjer je bila fizična moč ena od najpomembnejših lastnosti človeka. Moški in ženske imamo popolnoma enake možnosti da razvijemo karakteristike ki so v moderni dobi cenjene, žal se na biološke razlike več ne moreš izgovarjati.

  • puksicd 23:12 15.junij 2015.

    Hahahaha, dobro argumentiran? :-)))))) Saj se hecaš. To sploh ni članek, ampak je komentar, ki je neumen od prve velike začetnice pa do zadnje pike. :.D

  • jakec1575 13:10 15.junij 2015.

    Izredno dobro argumentiran članek, naj pa dodam sam, da me še najbolj tangira šovinizem kapitala, ki vsak dan izkazuje svojo pravo naravo. Tudi v tem, da se morajo časopisi za svoje prezivetje prostituirati z rumenim za klike med resnejšimi temami. ...prikaži več Kapital je kriv, da ljudje nimajo več časa brati in nimajo sredstev ne motiva plačati naročnino. Vsi mi bi vse danes zastonj, za promocijo, za džabe. To je največji šovinizem, ki smo si ga skonstruirali med sabo, kapital ga je pa pozegnal. Glede najmanj pomembne teme v tem članku, šunkah v mrežicah pa. V J Ameriki je normalen znak samozavesti, da ti je vseeno, kaj si drugi mislijo o tebi. Ženske ste v povprecju bolj motivirane in tudi pridne ter ambiciozne in to bi se moralo poznati.