Slovenija > Komentarji in kolumne
16 ogledov

Spoštovani premier! Prioritete lahko najdete tukaj

Bolj kot to, da ciljev te vlade ne poznamo, me skrbi, da jih še sami ne.

Po najmanj dveh sejah vlade na temo prioritet in dobrih štirih mesecih na oblasti še vedno ni znano, kaj natančno so prioritete te vlade in kako jih bodo uresničili. Premier Miro Cerar tudi danes ni želel povedati, kakšne spremembe si lahko letos obetamo. Ponovno smo lahko slišali le mantro, da bomo delali na spodbujanju gospodarske rasti in zaposlovanja. Ah, kakšna novost! Cilja, ki ju vlade ponavljajo že najmanj zadnje desetletje. Vse cilje naj bi sicer javnosti podrobno predstavili v naslednjih dneh.

A bolj kot to, da ciljev te vlade ne poznamo, me skrbi, da jih še sami ne. Cerar je izpostavil drugi tir in zdravstveno reformo – torej že slišano in tudi že zapisano. Ja, vlada naj bi svoje prioritete že zapisala. Se še spomnite premier Cerar? Gre za 72 stranski dokument, s cilji in načrti te vlade in se imenuje koalicijski sporazum za obdobje 2014-2018. Torej obdobje, ki še traja in projekte, ki še niso uresničeni.

Uresničen ni tudi eden izmed temeljev, ki si jih je zadala ta vlada – pravna država – kjer se ne bo sprejemalo prenagljenih zakonodajnih sprememb. Ne razumem, kako naj si tudi razlagamo panično sprejemanje vseh zakonov po nujnem postopku, četudi niso zares nujni. Torej brez vključevanja javnosti in vedno nekako skrivnostno. Mimo javnosti je šla mala pravna reforma. Ena izmed takih sprememb je tudi študentsko delo, kjer so po nujnem zakonu sprejeli večjo obdavčitev, že kmalu pa naj bi dodajali še nove sistemske spremembe. Upam, da veste, zakaj eno stvar z več zakoni spreminjati večkrat?

Upam, da tudi veste, da vsakotedenski nedeljski sestanki, sto stranske resolucije in strategije ne bodo same vodile k uresničitvi ciljev. Pozdravljam dejstvo, da želite debatirati o možnosti privatizacije in zdravstveni reformi – a debatiramo in cilje pišemo že zadnje desetletje. Zdaj rabimo še nekoga, ki bo katerega od teh velikih ciljev tudi izpolnil. Vendar ne panično in po nujnem postopku. Če smo čakali desetletje, mesec javne razprave pred uveljavitvijo sprememb zagotovo ne bo pomenil sesutja države.

P. S.: Spoštovani premier in drugi člani vlade! Če pa ste morda pozabili, kakšne so vaše prioritete – naj vam olajšam delo – najdete jih lahko na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.