Slovenija > Komentarji in kolumne
26 ogledov

Sprašujemo se, ali smo ovce ali zajci

Sergeja Hadner Hvala(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Če se pandemija konča zdaj, bo to nesrečen konec kredibilnosti avtoritet.

 

Če se je zgodba o novi gripi v Sloveniji odvila po drugem scenariju, kakršen je bil napovedan, smo najprej lahko srečni. Nikakor ne moremo mimo dejstva, da je zaradi posledic nove gripe umrlo 15 ljudi, da med njimi večinoma niso bili zelo stari ljudje in da so bili med njimi tudi taki, ki so bili sicer zdravi. Virus še zdaleč ni nenevaren in je v nekaterih drugih državah kosil veliko bolj množično kot pri nas. Zakaj je nova gripa usahnila ravno v zimskih mesecih, ko naj bi se najhitreje širila, ni pravih pojasnil. Vsekakor pa tega ne gre pripisati precepljenosti prebivalstva, saj se je proti novi gripi v primerjavi z drugimi državami cepilo malo ljudi. Majhno zanimanje za cepljenje proti novi gripi je pokazalo na nizko zaupanje Slovencev do uradnih institucij in strokovnjakov. Ti so še pred nekaj tedni pozivali k cepljenju, tudi nosečnice in otroke. Danes je te strokovnjake težko dobiti pred mikrofon, ker pa o tem, kaj bi bili razlogi, da bi se v napovedih glede razvoja nove gripe lahko zmotili, neradi govorijo, imajo spet možnost veliko povedati sejalci dvoma.

Bodo odgovarjali? Plošča se bo seveda spet obrnila, če se bo obolevnost in z njo smrtnost spet povečala. Zaupanje ljudi v pristojne institucije in strokovnjake lahko povrne samo nov val nove gripe. Če ga ne bo, bomo vprašanja, ali so nas minister, vlada in strokovnjaki spravili ob milijone proračunskega denarja in izpostavili ne dovolj preizkušenemu zdravilu, še kako odzvanjala.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.