Slovenija > Komentarji in kolumne
0 ogledov

Spregledane junakinje recesije

Borut Hočevar, Žurnal24 (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Če srečate bodočo mamico, ji čestitajte. Ob takšnem boju z recesijo jih bo vse manj.

Kdo so resnični junaki v času recesije? Prekmurske delavke, revni upokojenci, uspešni podjetniki? Vsi našteti, poleg njih pa tudi starši, ki se v negotovih časih odločijo za naraščaj.

Najpogumnejši so prav zadnji. In najbolj spregledani. Z Murinimi delavkami sočustvujemo vsi, nekaj malega lahko dosežejo s stavko. Prej ali slej pa jim bo vsaj malo pomagala tudi vlada.

Drugič, upokojenci so najbolje organizirana interesna skupina. Imajo svojo stranko. So zelo številni. In tretjič, podjetnikom pomaga vlada z milijoni evrov. Pomoč je sicer prešibka, a se trudi.

Bodočim staršem ne pomaga nihče. Nasprotno, odvračamo jih od starševstva. Na primer s sprejemanjem proračuna, v katerem bo zijal velik minus. Vlada bo financirala primanjkljaj z zadolževanjem. Povedano drugače: prihodnje generacije bodo plačevale za zdajšnje pokojnine in za zdajšnje plače v javnem sektorju.

Egoizem
Bodoči starši ne morejo računati na dodatno pomoč vlade ali katerega od ministrstev. Ne bodo stavkali. Ne bodo ustanovili svoje stranke. In ni jih veliko. Žal.

Ne slepimo se. Z egoističnim zavzemanjem za svoj del proračunskega kolača interesne skupine zatirajo skromno rast slovenske rodnosti. Prav tako vlada z diletantskim ravnanjem, kakršno je včerajšnje sestavljanje proračuna brez pravih številk.

Če srečate na ulici bodočo mamico, ji čestitajte. Ob takšnem boju z recesijo jih bo vse manj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.