Slovenija > Komentarji in kolumne
29 ogledov

Sto evrov? Na črno ali pa me ne zanima!

Višji prispevki, boj proti sivi ekonomiji in spodbujanje podjetništva pač ne grejo skupaj.

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Ko smo pred dobrim tednom v spletni anketi bralce spraševali, ali bi za sto evrov mesečnega zaslužka odprli popoldanski s. p., je 78 odstotkov odgovorilo, da ne. Mogoči sta dve razlagi te plebiscitarne večine. Ali jih sto evrov dodatnega zaslužka sploh ne zanima ali pa ga raje pospravijo na črno. Obe razlagi pa bi morali našo vlado, ki bi rada spodbujala gospodarsko rast in podjetništvo ter se bojevala proti sivi ekonomiji, pošteno skrbeti. V prvem primeru ne bo nič z gospodarsko rastjo, v drugem pa nič z bojem proti sivi ekonomiji.

Poglejmo na primeru popoldanskega s. p., ki se mu uradno reče, da se dejavnost opravlja kot postranski poklic. Popoldanski s. p. imajo ljudje, ki hodijo v službo in si želijo kaj legalno zaslužiti še popoldne. Doma izdelujejo nakit in ga prodajajo. Poleg službe vodijo aerobiko. Popoldanski s. p. bo po novem stal 64 evrov na mesec, pol od tega gre v pokojninsko blagajno, pol pa v zdravstveno. Kdor ima popoldanski s. p., jih mora plačati, pa če bo tisti mesec kaj zaslužil ali ne, za te prispevke pa ne bo dobil nobene dodatne pravice. Gre pravzaprav za licenco, da kaj zaslužiš, če pa zaslužiš, od tega seveda plačaš še davek.

Občudujem

Če se samo spomnim, da bi moral nekdo, ki sicer hodi v službo in kdaj pa kdaj zastonj pomaga v družinskem podjetju, to registrirati, plačevati prispevek ter zraven še voditi evidneco ur in jo hraniti eno leto, potem se samo čudim nad vsemi, ki poskušajo spoštovati vse predpise. Da se to izplača, pa dvomim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.