Slovenija > Komentarji in kolumne
27 ogledov

Štrukelj, Posedi 
in boj za članstvo

Sergeja Hadner Hvala (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Kdo bo ponudil več, se imenuje tekma, v kateri sindikati tekmujejo za nove člane.

"Bolje vrabec v roki" je del pregovora, ki so ga posvojili Posedijevi sindikati. Zavzemajo se za to, da od vlade v tem trenutku poberejo, kar jim je dolžna, četudi jim grozi, da bo morala zato plače v prihodnje nižati. "Bolje golob na strehi" pa pravijo Štrukljevi, ki bi počakali, da kriza mine, nato pa dobili višje plače brez odbitkov. Vsi po svoje torej javne uslužbence vabijo v svoje vrste. Glavna tarča je okoli 60 tisoč javnih uslužbencev, ki po nekaterih podatkih naj ne bi bili v nobenem od 30 (!) sindikatov v javnem sektorju. Govorice o tem, da se na veliko dogajajo izstopi in prestopi iz enega v drugi sindikat, ali bolje, iz Štrukljeve v Posedijevo skupino ter obratno, so vse pogostejše. Na drugi strani sindikalisti vsak zase potrdijo, da jim je nekaj ljudi sicer odšlo, da pa se jim je v zadnjih mesecih priključilo veliko več novih. Glede na njihove trditve članstva v sindikatih zadnje mesece naraščajo. Kaj je dejansko res, je težko preveriti. Javni uslužbenec je lahko član enega ali več sindikatov. Štrukljevi se preštevajo, Posedijevi ne.

Zasuk
Sindikalisti za pridobivanje članstva izkoriščajo zaostritve med krizo. Dejstvo pa je, da lahko vsi sindikati že danes pristanejo v isti kaši. Če dogovora, ki so ga Štrukljevi izpogajali z vlado, danes ne bo podpisala potrebna večina, se ne bodo več mogli hvaliti s tem, kaj so pri pogajanjih in s stavko dosegli. Če bo vlada zniževala plače, bodo lahko začeli s prstom kazati drug na drugega in se obtoževati, kdo je kriv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.