Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Tihi morilec, nevidni zastrupljevalec

Sergeja Hadner Hvala. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Vzrok za povišane koncentracije nevarnega plina ni vedno le nepregledana naprava.

"Tukaj bi lahko vsi zaspali," je ugotavljal gasilec, ki je z merilno napravo meril raven ogljikovega monoksida v stanovanju, iz katerega so pred tem reševalci odpeljali nezavestno hčerko. To, kar sem mislila, da se lahko dogaja le tistim, ki preskočijo nadzor, spregledajo opozorila in ne poznajo pasti grelnih naprav, ki proizvajajo ogljikov monoksid, se je zgodilo nam, in to le nekaj mesecev po zadnjem servisu plinskega grelnika za toplo vodo. Po obisku izvedenca se je izkazalo, da je za povišane koncentracije ogljikovega monoksida v našem stanovanju krivih več dejavnikov. Zaradi nove izolacije bloka in novih oken se je v stanovanju spremenil zračni tlak, na to pa je dodatno vplivala uporaba kuhinjske nape. Poleg tega prostornina kopalnice ni znotraj smernic, po katerih se taka gorilna naprava sploh sme namestiti. Na podlagi tega so torej – kar je potrdil tudi strokovnjak – v nevarnosti še številni, ki živijo v objektih, grajenih v drugi polovici prejšnjega stoletja.

Ukrepajte! Iz bloka, v katerem živimo, so pred nekaj leti v bolnišnico odpeljali vso družino – z dvema komaj nekaj let starima otrokoma. Mučili so jih slabosti, omotice in glavoboli. Težave so se stopnjevale, zdravniki pa jih sprva niso znali pojasniti. Ogljikov monoksid lahko povzroča tudi kronične zastrupitve. Znaki so podobni hudi virozi, posledice so lahko trajne. Tako pri nas kot pri omenjeni družini se je končalo srečno. Še bolje bi bilo, če bi zastrupitev preprečila alarmna naprava, ki opozarja na povišane koncentracije plina. Naj bo ta zapis opozorilo vsem, ki je še nimate.

Komentarjev 4
  • Varnost Doma Trgovina 17:10 28.januar 2013.

    Če želite zanesljive detektorje monoksida KIDDE,ali če želite preveriti,če vaš detektor deluje ,s sprejem DETECTAGAS.Obiščite spletno stran VARNOST-DOMA.EU.

  • franke 13:15 28.januar 2013.

    POL PA GRADIMO TEŠ 6 . A JE TO SPLOH NORMALNO. EU NAM BO DALA KREDIT PO DRUGI STRANI BO KASIRALA ZA ONESNAŽITEV OKOLJA. PA TO JE RAVNO TAKO KOT Z DROGO. DOBIŠ PRVIČ ZA MAJHEN DENAR POTEM JE VSE DRAŽJA.

  • bobr 00:30 28.januar 2013.

    Nič ni zastonj.Bi pa lahko država od vsakega kubika plina vzela kak cent za subvencije "brezplačnih" detektorjev.V blokih bi si jih lahko kupili iz rezervnega sklada...