Slovenija > Komentarji in kolumne
31673 ogledov

To je moral početi očka na plaži ...

Plaža na Hvaru
Živali in otroci, ki žvečijo cigaretne ogorke ... Zgovoren je že podatek, da se je tretjina od 146 otrok, ki so zaužili cigaretne filtre, zastrupila z nikotinom.

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Čas dopustov, vročina, poletje, morje in plaža. Družinice, ki si privoščijo skupen teden na obali in njihovi malčki, ki veselo kopljejo med kamni, peskom ter cigaretnimi filtri. Poleg je mlada družinica, kjer se mamica trudi, da svojega malčka odvrne od odvrženih cigaretnih ogorkov. Malček bi jih najraje prijemal in okušal. Očka zato opravi delo, ki bi ga morali narediti kadilci. V okolici malčka poišče in pobere vse filtre ter jih odnese do smetnjaka ... 

Vem, da so pri nas in na sosednji Hrvaški cigaretni ogorki večen okrasek na plažah. Zadnje številke s celega sveta, pa so me res dotolkle. Zato torej spet o nesmislu cigaret in zato znova velika prošnja kadilcem ...

Vaš denar in vaše telo?

Res je. Vaš denar in vaše telo. Vaša pravica je, da se dnevno zastrupljate z več kot štiristo toksičnimi snovmi, ki jih vsrkujete v organizem skozi smrdljive in drage cigarete. 

Pa zapravljate res le vaš denar? Slovenski kadilec, ki pokadi škatlico cigaret na dan, zapravi na letni ravni okoli 1.300 evrov. To je enako tedenskim počitnicam v polni sezoni z all-inclusive ponudbo v luksuznem hotelu v Grčiji s petimi zvezdicami in letalsko karto. Da izberete raje cigarete, je seveda vaša odločitev.

Če smo res natančni in realni, pa s tem porabljate tudi naš denar. Kajenje dokazano in pogosto povroča različne vrste raka, bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorno bolezen, revmatoidni artritis, bolezni oči, motnje erekcije, motnje imunskega sistema in še bi lahko naštevali. Vseh zdravstvenih storitev pa si ne plačujete sami kajne?

Da ne omenjam, da vplivate tudi na svoj videz, na hitro staranje kože, slab zadah, porumenele zobe in tako dalje … Ampak dovolj o tem. Počnite torej kar želite, prenehate lahko le sami. Ampak prosim prenehajte zastrupljati naš planet in bitja okoli vas.

Za tiste bolj egoistične

Kadici se delite na dve skupini. So tisti, ki se dobro zavedate vseh negativnih posledic cigaret in zato ob tem poskrbite za druge. Če ste noseči, boste prenehali s kajenjem. Če so v avtu sovozniki, ne kadite. Ne kadite znotraj prostorov, kjer se gibajo drugi, cigaretne ogorke odvržete v smeti ...

Veliko je pa tudi takšnih, ki so tako egoistični, da s cigaretami zastrupljajo vse okoli sebe.

Če začnemo pri nosečnicah, ki se kar ne morejo ločiti od svojih cigaret … Kajenje dokazano zmanjšuje porodno težo otroka, ima negativen vpliv na razvoj dihal in možganov, več je možnosti, da bo otrok šibkejši in dovzetnejši za infekcije. Pri otrocih kadilk je tudi več verjetnosti za tako imenovano smrt v zibelki in celo razvoj shizofrenije.

Da ne govorim o kadilcih, ki kadijo v navzočnosti drugih oseb. Dovolj zgovoren je podatek Svetovne zdravstvene organizacije, da je tobak v svetu vsako leto vzrok šest milijonom preprečljivih smrti. Od teh jih je 600.000 med nekadilci zaradi pasivnega kajenja. Številne raziskave so sicer že dokazale večje tveganje za mnoge bolezni pri otrocih kadilcev …

Tokrat pa so me dodatno prizadeli podatki organizacije Ocean Conservancy, ki jih moram deliti z vami. Med njihovo letno kampanjo zbiranja odpadkov na številnih plažah po svetu, je bilo zbranih več kot 60 milijonov cigaretnih ogorkov, kar predstavlja 30 odstotkov vseh odpadkov. Po podatkih, objavljenih na spletni strani projekta Cigarette Butt Pollution Project, se na svetu pokadi vsako leto 5,5 bilijona cigaret, od teh je 4,95 bilijona filtrov odloženih nekje “po naključju”. To pomeni, da pristanejo tam, kjer se kadilcem zahoče. In tam lahko postanejo živalska hrana, kot se je zgodilo v primeru znane spodnje fotografije Karen Mason posnete na plaži Sankt Peterburg na Floridi. Filtri, ki so praktično nerazgradljivi, so pogosto smrtna past za ptice, ki jih zamenjajo za hrano.

Karen Mason: ptice | Avtor: Profimedia Profimedia

Vem, zgornjo fotografijo ste videli že večkrat in vas je najbrž tudi stisnilo pri srcu. Pa ste zato naslednji cigaretni ogorek vrgli med odpadke? Grozljiva fotografija prikazuje realnost na milijone takšnih in podobnih živali in celo malih otrok! Obstajajo namreč poročila o uživanju cigaretnih ogorkov s strani psov, rib, želv, ptic in nekaterih morskih živali. Ameriški centri za nadzor in preprečevanje bolezni so poročali celo o študiji uživanju cigaretnih ogorkov s strani malih otrok v Rhode Islandu leta 1996. Ena tretjina od 146 otrok, ki so zaužili cigaretne ogorke, je imela znake in simptome zastrupitve z nikotinom.

Cigaretni ogorki niso tako nedolžni, kot bi mislili, filtri v cigaretah so narejeni iz majhnih plastičnih delcev, ki za razkrajanje potrebujejo desetletja. Škodljive kemikalije, ki se izlijejo iz zavrženih ogorkov pa vsebujejo tudi nikotin, arzen in težke kovine, ki so strupene za vodne organizme.

Prosim vas dragi kadilci. Kar škodite sebi, če težko odnehate. A pustite ostale, da živijo brez negativnih učinkov cigaret. 

Karen Mason: ptice | Avtor: Profimedia Profimedia

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 16:53 28.julij 2019.

    država bi morala začeti kadilce obravnavati kot zasvojence, ker to tudi so. cigarete bi bilo treba prepovedati, ne pa da država preko trošarin služi z njimi. Kadilce bi morali vpisati v obvezen program odvajanja, jih pri tem voditi, usmerjati, vzpodbujati ...prikaži več in pripeljati do željenega cilaja - opustitve kajenja. samo z draženjem cigaret in nekih ogabnih slikic bo malo kdo nehal. če bi državi bilo kaj do ljudi, bi to že zdavnaj naredila. enako velja za alkohol.

  • Avatar Krško1477
    Krško1477 07:31 25.julij 2019.

    Sem nekadilec, ampak lepo vas prosim no. Pustite že enkrat kadilce živet pri miru. Madona, saj še malo pa bodo krivi za vojne po svetu ali pa poboje kitov.

  • maresem 18:36 24.julij 2019.

    Za vsak odvržen čik, 1000€ kazni, pa da vidimo smrdljive heroje odmetavati ta smrad.