Slovenija > Komentarji in kolumne
20 ogledov

Tretja svetovna vojna

Varčevanje. Komaj sem navadil kozo, da nič ne jé, pa je crknila.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Stoletje gor ali dol. Pretekle krize nas učijo, da se je sranje začelo, ko je bila na oblasti leva ali recimo liberalna vlada (če pogledamo Evropo). Vse skupaj pa je dobilo razsežnosti svetovnega sranja, ko se je reševanja posameznih kriz lotila desnica.

Pa ne zdaj takoj skočiti pokonci, poglej ga, prekletega levičarja. To so pač dejstva, ki so jih sredi tridesetih let prejšnjega stoletja izkusili v Angliji, Nemčiji, Italiji, Franciji, deloma v Španiji in tako naprej. V Ameriki je bila stvar ravno obratna in je pripeljala do vzpona demokratov, drugje po svetu do vzpona komunizma, le redke (demokratične) države pa so v krizo in iz nje popeljale desne vlade – denimo v Avstraliji. Skratka, potrebujemo levo in desno, da po nas – ne od strani, ampak naravnost v obraz – leti sranje, in tu ne preferiram nikogar – stvar je neprijetna, od koderkoli leti.

Prijatelj, ki vodi dve veliki podjetji, mi je včeraj rekel, da je tale kriza kot tretja svetovna vojna, le da se tega še ne zavedamo.

Mrtvih morda res ne bo toliko kot pri drugi ali prvi, bo pa za seboj pustila več napol živih ali mentalno mrtvih kot prvi dve skupaj. S tega stališča se vzorec res ponavlja. Konservativne vlade režejo plače in dvigujejo davke. Levice v Evropi praktično ni več na oblasti, desnica skozi varčevalne ukrepe kolonializira svet. Francosko-nemški četrti rajh grozi tudi nam, a k sreči smo na zemljevidu nepomembni. Na oblasti imamo desničarje, a ravno zaradi svoje majhnosti krize ne moremo reševati na plečih drugih.

Ta, tretja svetovna vojna bo tako kot druga za nas predvsem državljanska. Desni bodo preganjali leve in molzli javno upravo. Referendumi, stavke, nestrpnost in splošna depresija ... Pri toliko nesmotrnih nakupih, neverjetnih pogodbah za informacijsko tehnologijo, pri legalizirani korupciji, ki ji rečemo javna naročila, bi resnično lahko privarčevali za nov investicijski cikel. A tega principa reševanja iz krize se skozi zgodovino ni držala praktično nobena desna vlada (če ni šlo za vlaganja v vojsko). Ker skozi varčevanje bistveno lažje obvladuje svoje interesno področje in veliko bolj vseeno ji je kot levici, če koza crkne in sranje leti na vse strani.

Komentarjev 11
  • mmiillaann 21:30 09.april 2012.

    Lustracija ZDAJ, Evropa malo KASNEJE!

  • jaki 17:53 09.april 2012.

    Spoštovani pisec "kolumne". Res je, niste levičar, še manj ste na desnem polu, ste pa čisto navaden pezde!

  • anze40 13:41 09.april 2012.

    Matej Košir komentar je vreden vašega brata.