Slovenija > Komentarji in kolumne
19 ogledov

Trgovci z delavci trgujejo z njih novci

Sabina Kržič (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Že tako skromni zaslužki delavcev se izgubljajo v žepih agencij.

“Agencija mi je ukradla šest dni dopusta. Ko sem nehal delati prek njih, so od mene zahtevali, naj jim vrnem regres. To so tako pokvarjeni, da ne morete verjeti. Agencija ogromno pobere,” mi je pred dnevi zaupal eden od agencijskih delavcev.

V podjetju Hella Saturnus agencijski delavci, ki delajo na enakih delovnih mestih kot redno zaposleni, zaslužijo vsaj 150 evrov manj. Denar se izgubi v žepih agencij, čeprav zakon pravi, da te na račun delavcev ne bi smele služiti. Pa res ne?

“Imela sem sodelavko, s katero sva začeli delati istočasno, na istem delovnem mestu, in ona je prek druge agencije dobila približno 40 evrov manj kot jaz. Za enako delo,” je le eden od primerov razočaranih delavcev, ki jih agencije posojajo, kot da so kos mesa in ne ljudje.

“Pa decembrska plača je zelo uboga, ker potem pride neka božičnica, ki je pravzaprav ostanek plače, ki so nam jo tako ali tako vzeli. Tudi stimulacijo, če jo slučajno kdo dobi, pobere agencija. Zato je vprašanje, koliko se izplača biti priden.” Pa tudi: “Prek agencije se kar naprej dogaja, da nakazujejo premalo za prevoz.”

Priseski. Kadrovske agencije rastejo kot gobe po dežju, nadzora nad tovrstno trgovino z ljudmi pa ni. Slišim celo, da ponekod za vsakega pripeljanega prijatelja, ki bi delal, dobite delež od njegovega zaslužka. Ta catch the cash je treba presekati, sicer nismo več daleč od časov, ko je gospoda na dražbah kupovala sužnje!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.