Slovenija > Komentarji in kolumne
25384 ogledov

Tu, gospod Golob, lahko zablestite

sončna elektrarna Profimedia
Morda sem edini, ki se je ukvarjal hkrati z droni, avstroogrskim katastrom in podmiznimi igricami, brez dvoma pa ne edini, ki je ponižno prosil, da je prišel do subvencije, ki mu pripada.

Na obravnavo vloge za subvencijo Eko sklada za sanacijo fasade, zamenjavo kurilne naprave, izolacijo strehe in podobno energetsko sanacijo se čaka od šest do osem mesecev. Vloge za sončne elektrarne se zavračajo po tekočem traku. Za vse obstajajo objektivni razlogi, a da se ob največji cenovni energetski krizi v zadnjih desetletjih sploh pogovarjamo o tem, se mi zdi povsem absurdno. Sploh glede na to, kdo je danes predsednik vlade. Človek, ki je slovenskemu trgu prvi ponudil mikro sončne elektrarne in človek, ki se je sam oklical za promotorja zelene preobrazbe pri nas. Verjamem, da ima Robert Golob kot novinec v politiki polne roke dela z vsem mogočim, pa vendarle, če se ukvarja s paketi pomoči prebivalstvu in podjetjem, kako prebroditi to krizo, zakaj ne se ne bi hkrati ali namesto tega ukvarjal z bolj aktivnimi oblikami pomoči. Pomagaj si sam in pomagala ti bo država, namesto da se vrtimo le okoli koncepta, "pomagala ti bo država".

V redu, transformatorji in preostalo omrežje ne zmorejo toliko proizvodnih enot, kot bi jih ljudje radi na svojih strehah. A imamo kak načrt, kako bomo to spremenili? Eko sklad nima dovolj ljudi, da bi obdelali trikratno povečanje vlog za subvencije. A bo kdo ukrepal? Tudi če država zagotovi dovolj sredstev z dvigom prispevkov pri energentih, ti dve težavi ne bosta izginili čez noč. Država je lastnica omrežja in država je ustanoviteljica Sklada, torej vse poti vodijo v Rim. Pa vendarle, rešitve so lahko tudi nekje drugje. S Skladom sem imel v življenju tri izkušnje in vse govorijo o potencialu, ki ga ta javna služba že ima.

Prvič sem po nekaj mesecih, ko sem oddal vlogo za subvencijo pri zamenjavi oken, dobil iz sklada poziv, da moram dokazati, da je katastrska občina, kot se danes imenuje, ista kot tista, ko je bila hiša zgrajena. Geodetska uprava je namreč nekje vmes spremenila imena, predvsem pa zamenjala neka avstroogrska poimenovanja v katastru. Zgolj kozmetika. Ampak ok, kako naj to dokažem? Skočim na Gurs, kjer so skorajda umrli od smeha. Kot da sem jaz nor ... Oni ne menjajo teh stvari kar tako, ko ima pač nekdo dober dan, ampak je za to predvidena procedura in evidenca, do katere ima dostop tudi Eko sklad. Kljub temu sem jih ponižno prosil, da so na list napisali stavek, da gre za isto katastrsko občino, le da ima drugo ime, ga poslal skladu in zadeva je bila čez mesece in mesece vendarle rešena.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kmalu zatem je pri sorodniku, ki ni niti kreditno sposoben, pozvonil neki izvajalec, ki mu je natvezil, da mu pri skladu lahko uredi kredit za celovito sanacijo razpadajoče hiše. Tako imenovanega trojčka, izolacija, okna in toplotna črpalka. Pripravil je predračun in navil cene v nebo, s pojasnilom, da višji kot bo znesek, višja bo subvencija in potem bo del preveč nakazanega denarja za sanacijo vrnil nazaj – pod mizo, seveda. Pričakoval bi, da bo Eko sklad vlogo zavrnil, ker je bila konstrukcija prenapihnjena, ker prosilec ni kreditno sposoben in nenazadnje, če se dotaknem prvega primera, ker njegova hiša sploh nima urejenega lastništva parcel, na katerih stoji. Ni torej težava samo v imenu katastrske občine … In glej ga zlomka, vloga za kredit je bila ekspresno odobrena. "Imam veze," je pojasnil izvajalec. Seveda smo sorodnika na koncu odvrnili od ideje, da bi se podal v to, skrajno kalno zgodbo.

Tretjič (nedolgo tega) sem imel opravka z njimi pri sončni elektrarni. Golobov Gen-I je uredil vse in ne da bi tile profesorji z Eko sklada prišli na ogled, če je na strehi toliko panelov, kot sem jih plačal in seveda zanje prosil za subvencijo, ampak so me pozvali, da naj jih (ponovno) fotografiram. Ker izvajalec, ki je panele fotografiral z dronom, ni poslal najbolj kakovostne fotografije … Da jih ne morejo prešteti … Ok, zdaj naj pač najamem dron …, kako, kje, zakaj .., na prvi sliki je vse jasno. Ni pomembno, tudi to sem rešil.

Bistveno in očitno pri teh zgodbicah je, da se zaposleni na skladu ukvarjajo z neumnostmi in vlog ne rešujejo, ampak iščejo razloge, da bi jih lahko zavrnili ali zavlačevali z izplačilom subvencije. Vsekakor pa je srednja izkušnja dokaz, da se da, tako kot povsod pri nas, tudi tu prek vrste. In teh, ki preskakovati znajo in so si iz tega zgradili kariero, verjetno ni malo. Objektivno, ja drži, če pogledamo samo to neumnost, ki jo je storila neka, recimo ji Cerarjeva vlada, leta 2016, ko je prepolovila prispevek za energetsko učinkovitost pri ceni kurilnega olja, ki ga nakazuje skladu, leta 2017 pa ga je znižala še za šestkrat … Denarja ni dovolj. A ostajam razdvojen, ker ga za špekulante pa očitno vendarle je. In še enkrat opozarjam, sodim le po svojih osebnih izkušnjah.

Malo več reda, pa bi morda zmogli tudi brez pretiranih investicij v omrežje in kadre. In morda bi se v tem primeru zmanjšala vrsta tistih, ki čakajo na odrešenika Goloba, ki jim bo dal ribo, čeprav bi jo lahko ulovili sami. Stimulacija v obliki subvencije, ki jo tako ali tako vplačujejo sami z računom za gorivo, elektriko itd., pri tem lovu pač pomaga. Skratka, seveda, so objektivni razlogi, da smo še daleč od zelenega prehoda, a hkrati so še neki drugi, tipično slovenski vzroki, da je temu tako. Spoštovani predsednik vlade; zakon o RTV – ok!, ampak tu pa res lahko zablestite.

Komentarjev 7
  • Megan_Conner 12:46 17.september 2022.

    Amazon je za vsak teden spletnega dela od doma plačal od 6000 do 10.000 evrov. Za prvi mesec sem od Amazona prejel 27.416 € plače. V prostem času delam 3 ure na dan.. ček za več podrobnosti.............>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑶𝒓𝒅𝑪𝒂𝒔𝒉.𝐶𝐨𝐦

  • munja 19:59 24.avgust 2022.

    Golob ne bo nič blestel, ker je omrežje zastarelo oz. ne bo zmoglo toliko novih enot, ki bi jih ljudje imeli na strehi. Kar se pa tiče hitrega odobravanja vlog eko sklada, pa še bog ne ve, kdaj se bo kaj premaknilo.

  • PasjaProcesija 14:18 24.avgust 2022.

    V tem mandatu pričakujem jasen načrt za znatno povečanje proizvodnih zmogljivosti elektrike. Jedrska in sončna energija sta najbolj očitni izbiri, nekoliko tudi veterna. Pri sončni mora obstajati računica, kjer bi bila postavitev večjih državnih/zadružnih elektrarn na le nekaj lokacijah cenejša ...prikaži več kot desetine tisočev razpršenih enot (tem gre v prid neizkoriščenost streh). V stanovanjskem žargonu recimo temu gradnja neprofitnih elektrarn, kjer bi se pozitivni denarni učinki prenesli na državljane.