Slovenija > Komentarji in kolumne
14 ogledov

Tudi sindikatov so le polna usta

Andreja Basle (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Za pametne zakone bi sindikati brez težav zbrali pet tisoč podpisov volilcev.

Na vrhuncu turistične sezone, ko je bilo celo v senci pogosto več kot 35 stopinj Celzija, so na Hrvaškem v boju z državnim neredom dosegali – rekorde. V enem samem tednu sem ob kavi v hrvaškem dnevnem časopisju najprej brala, kdo so največji davčni dolžniki. Čez dva dni o tem, da Hrvati uvajajo davčne blagajne (pri nas smo o njih šest let govorili, zadnji dve leti delali ekspertize, nato pa sklenili, da so brezveze). Za piko na i dopusta pa me je čez tri dni iz časopisa v glavo dobesedno udaril še članek, da hrvaški zdravstveni sistem dobiva še e-napotnice.

Moč volilcev. Zdaj postaja vroče tudi pri nas. Vlada napoveduje pokojninsko reformo in reformo trga dela. Sindikati že ogrevajo svoj populistični strojček. Gotovo se nekateri od njih v ozadju z vlado tudi že dilajo, morda celo usklajujejo strategije. Taktika je že preizkušena: vlada bo maksimalno navila reze, sindikalisti pa bodo do skrajnosti "sadili" nerealne zahteve. Ker če bi sindikati res hoteli vladi dati vetra, bi najeli najboljše pravnike in spisali potrebne zakone (za boj proti sivi ekonomiji, za razkritje davčnih dolžnikov, za ustreznejšo obdavčitev premožnih in še kaj), nato pa postavili stojnice pred Prešernovim spomenikom, pa na Trg Leona Štuklja, promenado v Kopru in še kam. Za pametne zakone bi brez težav zbrali pet tisoč podpisov volilcev, da bi zakoni pristali v državnem zboru. Šele glasovanje o njih bi namreč pokazalo, kateri poslanci (stranke) so na primer res za javno objavo neplačnikov in kateri ne. Dotlej pa – tudi sindikatov so le polna usta.

Komentar se nanaša na članek: Sramotilni steber v 2013.

Komentarjev 1
  • privat 08:16 22.oktober 2013.

    Bravo...prvi članek o ne opravljanju poslanstva sindikatov!! Rabili smo 25 let da nekdo napiše resnico !! Kdaj pa bomo šele šinfali to samo izvoljeno novo vlado ,ki pravi da moramo plačevati daveke na svojo lastnino ,ki smo jo sužensko zaslužili ...prikaži veči in izplačili in to da mafijci lahko naprej uživajo svoja bogata ravbarska poslanstva??? Kako smo mi zablojena družba...pokvarjena država...z debilno možnostjo razmišljanja???