Slovenija > Komentarji in kolumne
49 ogledov

Türk igra na karto delitve državljanov

Da Pahor ni klasičen esdejevec, smo vedeli. Toda ali lahko naredi tudi “neklasično” SD?

Maja Kalan, novinarka Žurnala24. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V prvi izjavi včeraj nekaj po 19. uri je Danilo Türk na hitro opravil z avtomatizirano zahvalo volilcem, nato pa ekspresno “preklopil” na kritiziranje aktualne vlade in se obregnil ob že nekoliko obrabljene izgubljene referendumske podpise. Pahor je navidez mirno in diplomatsko (kar smo nekoč pripisovali prav njegovemu tekmecu) proslavil svojo malo zmago. Prej patetično kot z dvignjeno glavo pa so poraz sprejeli v krogu Zverovih podpornikov. “Jaz sem pričakoval, da boste vprašali kaj o Milanu Zveru, ki je bil najboljši kandidat,” je minister Žiga Turk dejal novinarki nekaj minut po 19. uri.

Nespametno. Daleč od tega, da bi bili šokantni, a vseeno zanimivi so podatki o volilnih preferencah glede na strankarsko pripadnost. Pahor je že v prvem krogu ob navzočnosti Zvera pobral veliko število glasov volilcev SLS in Državljanske liste. Türka bi to moralo skrbeti; ne le da k Pahorju bežijo volilci s tako imenovane desne sredine, kar ni tako novo, ampak je baza aktualnega predsednika izrazito omejena: zanesljivi podporniki prihajajo iz vrst Pozitivne Slovenije in Desusa. Kakršnokoli namigovanje na delitve in nadaljnje udrihanje po trenutni vladi mu ne moreta prinesti dodatnih glasov, kvečjemu bi kakšnega odnesla k Pahorju. Pahor je očitno prav poseben kandidat – kandidat SD, ki mu je podporo odrekel predsednik zveze borcev, in kandidat SD, v čigar štabu včeraj skoraj ni bilo opaziti vidnih predstavnikov SD, nekdanjih ministrov in drugih močnejših kalibrov. In spet bomo lahko govorili o neki novi levici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.