Slovenija > Komentarji in kolumne
25 ogledov

Ukinite 
računsko sodišče!

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Redkozobemu tigru bi vlada izdrla še en zob. Dobili bomo drago tiskovno agencijo.

Kot kaže, bo vlada zaradi kadrovske problematike spremenila sistem. Razmišljajo, da bi računskemu sodišču vzeli eno od redkih možnosti ukrepanja: to je, da k razrešitvi pozove odgovorne osebe, ki so hudo kršile načelo dobrega gospodarjenja. Poudarjam, pozove. Računsko sodišče nikogar ne odstavlja, tudi ministrov ne.

Dvojna merila? Ko je Pahor Erjavca vprašal, kaj je naredil v zvezi z zahtevami računskega sodišča, je menda ostal brez teksta, zato je tudi predlagal njegovo razrešitev. Križanič ima seznam predpisov, ki jih je in bo zaradi zahtev računskega sodišča spremenil. Zato menda Pahor njegove razrešitve ne bo predlagal. To je sicer njegova pravica, a tudi odgovornost – toliko večja, ker je v primeru razreševanja Erjavca izjavil, da postavlja “nove standarde v slovenski politiki”. Mimogrede, takrat se je veliko govorilo tudi o tem, da je zakon o računskem sodišču zaradi te možnosti poziva ustavno sporen, a ustavne presoje, zanimivo, ni predlagal nihče. Zdaj pa bi nadležno določbo vrgli iz zakona. Kar tako, po lastni presoji.

Slišijo se govorice, da Šoltes, ki ga je za šefa računskega sodišča predlagal Drnovšek, ne ukrepa, ne da bi mu kdo namignil, da naj. Tega ne vem, toda če je problem Šoltes, zamenjaš Šoltesa, namesto da hromiš nadzornika javne porabe. Za dobro pravne države pa vse politike prosim, naj se ob komentiranju ravnanj državnih institucij vzdržijo izjav, da gre za politično gonjo. To je trdil tudi obsojeni Srečko Prijatelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.