Slovenija > Komentarji in kolumne
19 ogledov

Ukrepajo pri petih evrih, pri tisočih ne

Inšpektorji sami banalizirajo svoje delo, če za manjši prekršek napišejo 1.200 evrov globe.

kolumnisti 17.04.08 Nina Ostrbenk, novinarka Zurnal 24; foto:Sasa Despot | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Država računa, da bo s preganjanjem sive ekonomije svojo blagajno napolnila z 200 milijoni evrov dodatnih davčnih prihodkov. Čeprav večina, tudi Evropa, opozarja, da so te napovedi preveč optimistične, moramo priznati, da so se inšpektorji – vsaj na prvi pogled – pospešeno lotili iskanja goljufov. Prvič v zgodovini so celo zaprli lokale. Te akcije sem podpirala, saj sem proti temu, da gostinci brišejo račune, da jih vodovodarji in frizerji sploh ne napišejo ... Vendar primer, o katerem pišemo v članku, daje občutek, da so se inšpektorji lotili iskanja milijonov tam, kjer je to najlažje. Ko je v blagajni pet evrov preveč, napišejo za 1.200 evrov globe. Ko bi morali predlagati stečaj podjetja, ki ima že več let blokirane račune, pa se to zgodi le redko. Letos je Durs predlagal le 75 stečajev (700 podjetij ima že tri leta blokirane račune), čeprav priznavajo, da veliko teh podjetij posluje z gotovino, prek neprijavljenih računov v tujini ali s kompenzacijami. Tako pa državno blagajno osiromašijo za dosti več kot bralka, ki je s petimi evri preveč v blagajni državo “ogoljufala” za en evro.

Banaliziranje

Zato se težko znebim občutka, da so se inšpektorji lotili manjših “rib”. In ob tem zavračam očitke, da s svojimi besedami banaliziram delo inšpektorjev, ki se več let izobražujejo za opravljanje svojega posla. Mislim, da v primeru, ko za pet evrov razlike v blagajni napišejo 1.200 evrov globe, v zapisniku o nadzoru pa ne zapišejo drugih morebitnih kršitev, sami banalizirajo svoje delo.

Komentarjev 1
  • Drema 06:26 05.november 2013.

    Sramota, da proračun ozirima reševanje države temelji na prilivih iz naslova napak in prekrškov državljanov. Upa kdo od politikov to negrirat.