Slovenija > Komentarji in kolumne
37 ogledov

Urgence ne damo!

Nova mreža urgentnih centrov, ki jo na ministrstvu za zdravje pripravljajo že vsaj pet ali šest let, bo prva reorganizacija zdravstva v naši državi. Da je reorganizacija zdravstva nujno potrebna, čivkajo vrabci na eni veji, da v zdravstvu nismo sposobni speljati nobene spremembe, pa čivkajo vrabci na drugi veji.

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Gradimo deset novih urgentnih centrov, ki bodo delovali kot samostojne enote, kar pomeni, da bodo tam na voljo vsi specialisti in konzultanti. Z novo mrežo urgentnih centrov se bo spremenila  organizacija službe nujne medicinske pomoči. Nekatere ambulante, ki nujno medicinsko pomoč zagotavljajo v zdravstvenih domovih, naj bi bile ukinjene in prenešene na urgentne centre. Ostalo bo reševalno vozilo z zdravstvenim tehnikom in/ali zdravnikom. V krajih, oddaljenih od urgentnih centrov, bodo enote nujne medicinske pomoči, okrepili.

Ministrstvo, ki je v zadnjih mesecih bombardirano s peticijami in protesti, tak načrt upravičuje tako s finančnimi kot strokovnimi razlogi. Zdravstveni domovi so plačani v pavšalu, sredstva pa se pogostokrat prelivajo v druge namene. Že tako preobremenjeni družinski zdravniki morajo delati na dveh deloviščih hkrati. Če je zdravnik urgentno klican na oskrbo na terenu, morajo ostali čakati pred ambulanto. Med njimi so lahko tudi življensko ogroženi. Zdravniki se morajo tako odločati, ali bodo oskrbeli tiste na terenu ali tiste v ambulanti. Tak je bil primer nedavno obsojene zdravnice Cesarčeve.

Eden od razlogov, ki govori v prid novi organizaciji nujne medicinske pomoči je ta, da bodo bolniki v urgentnem centru oskrbljeni celovito z vsemi potrebnimi diagnostičnimi preiskavami in pošiljanja od enega do drugega specialista ne bo več.

Ali bo ministrstvo dejansko ukinilo enote urgentne pomoči v Kamniku in Krškem, še ni znano, prav tako ni znano, kaj bo z Ormožem, Žalcem, Ajdovščino in verjetno še katerem kraju, kjer so prebivalci in njiihovi predstavniki dvignili glas, še preden je bila sprejeta odločitev. V vseh krajih, kjer predvidevajo, da bi jim enote nujne pomoči lahko ukinili, pravijo, da se bodo proti temu borili do konca. Situacija je zelo podobna kot ob napovedi ukinitve nekaterih porodnišnic. Argument, da je varneje rojevat v porodnišnicah, kjer se na dan rodi več otrok kot v bolnišnicah, kjer je porodov tako malo, da se zdravniki le redko soočajo z izjemnimi situacijami, ni zdržal. Tako kot pri ukinjanju ambulant nujne zdravstvene pomoči ljudje ne slišijo argumenta, da bodo na urgenci oskrbljeni bolj strokovno in celovito.

Ljudje se seveda nočejo odreči tistemu, kar že imajo, bolanih svojcev nočejo sredi noči voziti na oddaljeno urgenco, bojijo se, kako bo z dostopnostjo do nujne pomoči za starejše ljudi, ljudi z oddaljenih, hribovitih območij ... Številni argumenti, ki jih je seveda potrebno dobro analizirati in premisliti. In uravnotežiti. Če še želimo imeti kakovostno zdravstvo pač ne moremo imeti zdravstvenega doma, porodnišnice in urgence na vsakih nekaj kilometrov. Ker to pač ne znese.
Še enkrat, argumente je treba premisliti in uravnotežiti. To pa je naloga stroke, ne politike. Pridobivanje političnih točk z zahtevami, da je urgentne ambulante nujno ohraniti za vsako ceno, ni niti higienično, niti zdravo.

Preberite tudi članek "Odnos do nas je podcenjujoč."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.