Slovenija > Komentarji in kolumne
5 ogledov

Užitek in hec za skoraj milijardo evrov

Ocena: prodaje Mercatorja Hrvatom jutri ne bo, ker si ne bodo upali prevzeti odgovornosti.

Suzana Kos  | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
"Če bi se vi odločali o prodaji svojega stanovanja, za dovoljenje ne bi vprašali sosedov, ampak bi se odločili glede na svoje finančno stanje in ponudbo kupca," razlaga sogovornik, ki je vpet v prodajo najboljšega soseda. S tem poskuša ponazoriti dilemo, v kateri so prodajalci 52-odstotnega deleža Mercatorja.

Pred dnevom D. Po nekaterih napovedih naj bi bila pogodba o prodaji podpisana jutri. Veliko vprašanje pa je, ali si bodo tisti, ki naj bi o tem odločili, res upali prevzeti odgovornost. Marsikdo ocenjuje, da takšnih junakov ne bo; vzdušje v državi je pač preveč razgreto. Zdaj so ob sindikalistih še zlasti zaskrbljeni dobavitelji, ki se bojijo, da bi po prodaji Hrvatu Ivici Todoriću odleteli s prodajnih polic. Predvsem pa jih skrbijo roki, v katerih bi dobili plačilo. Todorićev Agrokor naj bi namreč račune poravnaval v 150 dneh, trgovci v Sloveniji pa plačujejo v pol krajših rokih. Po nekaterih ocenah naj bi slovenski dobavitelji potrebovali blizu 450 "premostitvenih" milijonov evrov, s katerimi bi prebrodili čas od oddaje izdelka do prejema plačila zanj. Za naš bančni sistem kot celoto načeloma ta znesek ni problem, vprašanje pa seveda je, kako bi to vplivalo na posamezne dobavitelje, ki imajo že zdaj težave pri pridobivanju posojil.

Če je Todorić zgradil takšen imperij, mu smisla za posel zagotovo ni mogoče oporekati. Za hec pa mu skoraj milijarde evrov, kolikor naj bi bila vredna celotna transakcija nakupa najboljšega soseda, zagotovo ni treba potrošiti. Uživati je mogoče precej ceneje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.