Slovenija > Komentarji in kolumne
20 ogledov

V desni Evropi za nekaj sproščenosti

Zatekanje k desnici je odziv na premehko roko levih vlad pri spopadanju s krizo.

Manca Borko | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Gospodarska kriza leta 1929 je pomagala vzponu skrajnih desnih gibanj, fašizma in nacizma, v Evropi. Gospodarska kriza leta 2011 v Evropi na oblast znova prinaša desnico. Kako skrajna je, je odvisno od posamezne države in v sodbo o tem se ne bom spuščala.

Zatekanje. Vzroki za množično zatekanje k desnici so podobni kot ob vzponu desnih gibanj pred 80 leti.

Primanjkljaj v javnih blagajnah, nezaposlenost, propadanje gospodarstva, nezaupanje, razočaranje, vedno večja revščina vedno večjega števila ljudi. Vse to veča strah, povečuje nelagodje. Ljudje pa si v obdobjih negotovosti želimo stalnost, urejenost, trdnost, red, tradicijo.

K tem vrednotam se kot k tolažilni, poznani hrani, ki smo jo jedli kot otroci, zatekamo v težkih trenutkih. V tem smislu ni nič manj razumljivega kot to, da Evropejci volijo desnico. In s tem menda za stalnost, urejenost, trdnost, red, tradicijo. V obdobju negotovosti menda ni čas za levičarske svobodomiselnosti, odprtosti, enakopravnosti.

Najprej želijo poskrbeti zase, da bodo lahko nato poskrbeli za druge. Pretežno leve vlade so Evropejce z (vsaj navidezno) mehkejšo roko v zadnjih letih razočarale, saj v odgovor na izzive gospodarske krize niso znale ponuditi učinkovitih ukrepov. Zdaj Evropa daje novo priložnost desnici.

Da vzpostavi stalnost, urejenost, trdnost, red, tradicijo. Kako skrajno bo to urejanje in kako trda bo roka, bodo pokazala prihodnja leta. Želim si, da bi v Evropi vseeno ostalo nekaj sproščenosti.

Komentarjev 1
  • privat 22:11 25.november 2011.

    kdo pa vodi to Evropo ..Sloveniji ,francijo.nemčijo?? Ali niso to že fašisti??(desni)