Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

V službi po polžje, v pokoj kot gazele

Sabina Kržič (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
40 let delovne dobe v socializmu je enako 20 letom dobe v kapitalizmu.

Večina slovenskih upokojencev odšteva dneve do upokojitve, kot so včasih počeli naši fantje, ko so še služili obvezno vojaščino. V tej deželi je namreč tako, da je bolj gotovo imeti vrabca v roki kot ne prav gotovo goloba na strehi, zato se upokojijo takoj, ko izpolnijo pogoje, čeprav bi lahko še delali.

Pa bomo res vsi lahko delali tri leta dlje kot doslej, nekateri celo do 65. leta? Tisti, ki jim manjka le še nekaj let do upokojitve in se trenutno najbolj razburjajo, da ne bodo mogli delati, se po mojem mnenju zaradi kakšnega leta dlje ne bi prav pretegnili. Gre namreč za generacije, ki so začele delati še v socializmu, kjer se je v osemurnem delovniku efektivno morda delalo štiri ure. Potem ko so se včasih delavci vračali iz službe, jim je ostajalo dovolj energije in časa, da so popoldne še okopavali vrtičke in zidali hiše. Kaj pa danes? Intenzivnost dela se s tisto iz socializma nikakor ne more primerjati, še posebno ne pri delavcih iz realnega sektorja! Zato generacije, ki še niso dopolnile 40 let starosti, ne bodo nikoli izpolnile zahtevanih pogojev, četudi ostanemo (samo) pri meji 60 let. In upam si celo trditi, da nikakor ne bodo živele tako dolgo kot baby boom generacije, ki se danes upokojujejo.

Kako prepričati. Če bi pokojninski zavod vsem bodočim upokojencem, ki si dajo izračunati pokojnino, izračunal tudi razliko, ki bi jo nekdo lahko dobil, če bi delal denimo tri leta dlje, bi to mogoče vsaj tiste, ki bi lahko še delali, premamilo. Običajno namreč ljudi zanima, ali je tisto, "kar je v akciji", res ceneje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.