Slovenija > Komentarji in kolumne
14 ogledov

Varni osnovnošolci? Ah, to je predrago!

Borut Hočevar. Saša Despot
Zdaj bi varčevali kar vsi po vrsti. Kdo pa bo opozicija bodočemu finančnemu ministru?

Katera bo najbolj zahtevna naloga bodočega ministra za delo? Po navadi pri tem mislimo na pogajanja s študenti in sindikati ter klestenje socialnih ugodnosti. Našteti nalogi sta sicer težki, a obstajajo tudi zahtevnejše.

Zmanjšati nasilje nad otroki in mladoletniki ter družinsko nasilje je zagotovo težje opravilo kot omejevanje dela na črno. Dvigniti kakovost dela socialnih služb je težje od ugotavljanja, komu je bila socialna pomoč dodeljena neupravičeno. Kako zahtevno je delo z najšibkejšimi členi družbe, potrjuje tudi včerajšnje razkritje napak policije v tako imenovanem primeru koroške deklice.

A kljub temu so stranke svoje predvolilne obljube s področja ministrstva za delo usmerile skoraj izključno samo v varčevanje v javnem sektorju. Koliko bodo prihranile pri plačah in koliko pri izdatkih za socialo. Skoraj vse stranke ponavljajo napako odhajajočega ministra Svetlika, ki so ga brigali predvsem finance in proračunski stroški, manj pa delo zaposlenih v njegovem resorju.

Klestenje. Svetlik je bil podaljšana roka ministra za finance. To je narobe. Minister za delo naj bo nekakšna opozicija ministru za finance. Skrbi naj, da bodo socialne dejavnosti dobile čim več sredstev. Podobno velja tudi za druge resorje – v šolstvu naj na primer zagotovijo tudi denar za šolske varnostnike, kjer jih potrebujejo.

Za varčevanje naj se trudi finančni minister, drugi člani vlade pa predvsem za kakovost dela v svojem resorju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.