Slovenija > Komentarji in kolumne
5 ogledov

Vas je strah krize? Zakaj?

Luka Dekleva, namestnik odgovornega urednika časnika Žurnal24 in tednika Žurnal. Žurnal24 main
Da so mestne ulice ponoči nevarne, vedo najbolj tisti, ki so zgodaj v postelji.

Novembra je bilo v Sloveniji prvič registriranih četrtino manj avtomobilov, prodaja novih pa je padla za petino ali za več kot tisoč avtomobilov. Gorenje je sporočilo, da mu bo zadnje četrtletje odneslo tretjino načrtovanega dobička in da so razmere vsak teden hujše. To so zadnje novice iz sveta gospodarstva. Strah, ki hromi. Strah pred krizo je večji, kot je kriza sama, ocenjujejo nekateri.

Vlada mora presekati ta gordijski vozel strahu. Ne z obljubami, da bo manj fotokopirala, in ne z govorjenjem o socialnem dialogu. S pogumnimi ukrepi, ki bodo seveda tudi veliko stali, vendar bodo vseeno cenejši, kot če ne bi nič naredili. Tudi vsak sam se mora vprašati, česa ga je strah. Če imate službo za nedoločen čas v stabilnem podjetju ali v javnem sektorju, razlogov za strah ni. Če za delnice niste najeli posojila in denarja še ne potrebujete pojutrišnjem, ni razloga za paniko. Če pade vrednost stanovanju, v katerem živite in ga ne nameravate prodati, je vseeno, koliko je vredno na trgu. Vam služi enako. Upokojenci, pokojnina bo kljub krizi redno prihajala.

Če nimate razloga, naj vas ne bo strah!
In ne pozabite, kljub krizi ali zaradi nje še bolj, smo gospodarji svojega denarja. Kupujemo, kar se nam zdi pametno. Meni osebno se nov avto ne zdi, zato vozim 14 let starega punta, pa kriza gor ali dol. Kupujem pa pohištvo in belo tehniko, ker opremljam stanovanje. In slanino s poprom, ker jo imam rad. Pa kriza gor ali dol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.