Slovenija > Komentarji in kolumne
11436 ogledov

Več kot mesec dni za en izvid? Nič čudnega, da gre vse v maloro!

Zdravnik zdravniški pregled pri zdravniku Profimedia
Digitalizacija je lahko med bolj priljubljenimi besedami, s katerimi opletajo politiki, a dokler ljudje ne bodo začeli izkoriščati prednosti, se bomo še naprej vrteli okoli enih in istih problemov.

Kadar se kaj ureja po elektronski poti, to običajno pomeni hitreje in bolj pregledno. O digitalizaciji čivkajo že vrabci na strehah, pa tudi politika ima polna usta tega, kaj vse bo treba digitalizirati, da bo boljše in enostavnejše. A praksa je daleč od tega, kar razlaga teorija, saj je na koncu še vedno glavni človeški dejavnik.

Barbara Perko | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V pol leta me je pot peljala do dveh različnih specialistov v eni izmed naših zdravstvenih ustanov. Oba obiska sta minila hitro, brez zapletov. Po prvem pregledu se je hitro pokazala ena od prednosti digitalizacije zdravstva – izvid je bil hitro v aplikaciji zVem. 

Na drugi pregled pri specialistu druge stroke sem nesla s seboj starejše izvide, saj nikoli ne veš, kdaj boš kakšen izvid moral komu pokazati. Ko sem pripomnila, da izvide lahko obdržijo, saj jih imam skenirane, so mi povedali, da je pri njih zdaj vse digitalizirano in jih bodo skenirali. 

Zdravnik je ves čas pregleda sproti tipkal, saj mu diktafon ni delal, ter ob tem navrgel, da bo tako izvid hitro pripravljen. Priznam, tega sem se zelo razveselila, od tega izvida je namreč odvisen nadaljni potek zdravljenja. 

Mislila sem, da ga bom kar takoj dobila v roke, a sem se zmotila, Zalomilo se je, ker bi morala njegova nadrejena izvid avtorizirati, pa ga ni. Zakaj, ne vem, saj je je med pregledi, ki so jih opravljali podrejeni, hodila med ambulantami in se seznanjala z vsebino pogovorov. Tako sem odkorakala praznih rok. 

Ker je bil izvid napisan in bi potreboval samo še "kljukico" s strani nadzorne, sem pričakovala, da se bo v aplikaciji zVem izvid pojavil v roku dneva ali dveh. Ko ga po dveh tednih še ni bilo – ne po pošti ne v aplikaciji – sem želela preveriti, kaj se je zgodilo. Po telefonu so mi povedali, da izvid še vedno ni avtoriziran ter da to običajno traja od pet do šest tednov! In res, pet tednov kasneje izvida še vedno ni od nikjer. 

Dokument, ki bi rabil zgolj oznako avtorizirano, tako stoji nekje v digitalnem svetu in čaka, da si bo pristojna oseba vzela zanj čas. V petih tednih ga očitno še ni našla. Ob tem ne morem kaj, da se ne bi spraševala, kakšne so potem zamude pri pošiljanju izvidov, kako dolga je vrsta ljudi, ki čakajo na podoben list papirja, in kaj mi vsa digitalizacija zdravstva pomaga, če bo očitno treba vzeti še lekcijo iz organizacije dela. Srž težave ne more biti drugje, saj se na enem oddelku da, na drugem pa ne. 

Pristojno ministrstvo pripravlja reformo zdravstvenega sistema. Ker ima minister prvoosebne izkušnje iz zdravstva, upam, da bodo znali poskrbeti, da bodo novosti delovale tudi v praksi, da ne bom tako kot sodelavčev oče na izvid čakala več let. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 28
  • ferdopis59 20:27 02.april 2023.

    digitalizacija, je za nekatere novo dobni pojem. V začetku računalnika so obljubljali, da bo vse bolj pregledno, hitro in manjša poraba papirja. A kaj se je zgodilo? Prelednosti NI, hitrosti NI in praba papirja večja kot v bila pred časo ...prikaži več računalnika. Zadeva je takšna, da ljudje mislijo, da bo računalni naredil namesto NJIH. postavit je potrebno DOBRO osnovo(temelje dela sistema) potem pa ge potrebno reno skrbeti za točnost podatkov. A tukaj je problem, ker ni nikogar oz. ljudi, ki bi to delali.

  • asmas1965 19:37 02.april 2023.

    Važno da ga je murgelski palček takoj dobil in šel na naše stroške na operacijo v švico....golazen pokvarjena

  • Avatar Leon
    Leon 17:26 02.april 2023.

    Kaj poreče na to dr. Beovičeva in ostali člani Zdravniške zbornice ?