Slovenija > Komentarji in kolumne
29 ogledov

Veliko podatkov, malo razkritja

Magda Stražišar (Foto: Špela Mohorič) Žurnal24 main
Rezultati preizkusov bazenske vode kopalcem povedo bore malo.

Upravljavec kopališč mora na tabli ob kopališču objaviti rezultate zadnjih preizkusov, v primeru neskladnosti vzorcev z mejnimi vrednostmi pa sam oceniti, ali je voda še primerna za kopanje, so povedali na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).
Razlike v neskladnosti vzorcev v vodah bazenov po Sloveniji so kar precejšnje. Katero bazensko kopališče v Sloveniji ima najkakovostnejšo vodo, oziroma katero najslabšo, pa na IVZ ne morejo razkriti, saj so "lastniki" podatkov posamezni naročniki preizkusov, torej upravljavci kopališč.
Na IVZ tudi pravijo, da je dež praktično glavni krivec za slabo kakovost naravnih kopalnih voda. Če je po dežju treba nekaj dni počakati za odvzem vzorca vode, lahko sklepamo, da se ta čas tudi ni priporočljivo kopati, saj bi v tem primeru dobesedno plavali v fekalijah.

Nosečnice
Enotnih priporočil, ali je kopanje v kopališčih nosečnicam odsvetovano, ni. Načeloma pa velja, da je zanje najbolj varna voda v zasebnih bazenih, kjer naj bi bila tudi najčistejša. Med javnimi kopalnimi vodami ima prednost morska, sledijo ji športni bazeni, saj se načeloma v njih kopajo mlajši in bolj zdravi ljudje, najbolj pa so nosečnicam odsvetovana termalna kopališča, kjer prevladuje starejša generacija, ki jo tarejo različne zdravstvene težave, pravi stroka.
Kopanju v javnih kopališčih naj se med nosečnostjo izognejo predvsem tiste ženske, ki so tudi sicer bolj občutljive za okužbe, saj je vsakršno zdravljenje med nosečnostjo precej oteženo. Nosečnice naj se pred plavanjem v bazenih vsekakor pozanimajo, kdaj je bila voda nazadnje zamenjana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.