Slovenija > Komentarji in kolumne
5 ogledov

Volitve za tiste, ki niso zaslepljeni

Goran Novković (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Na letošnjih volitvah ne bodo odločali ne Janševi sledniki ne zaljubljenci v levico.

Janez Janša je v četrtek za STA izjavil, da potrebuje prepričljivo zmago. Prav ima. Tehtnica med desnim blokom, kjer je Janša nesporni lider, in levim blokom trojčka SD–LDS–Z ares se je nagnila na stran opozicijske levice.  Janša je namreč v aferi Patria ubranil glasove za SDS, vendar se zdi, da je pri tem zasenčil zavezniško Jelinčičevo SNS. A prednost levice seveda še ni odločilna. Daleč od tega. Vse je namreč še odprto. Raziskava kaže, da na letošnjih volitvah ne bodo odločali ne sledniki Janševe desnice ne zaljubljenci v levico. Odločali bodo preprosti, z ideologijo nezaslepljeni, mali ljudje, ki jih zanima predvsem, katera stranka jim bo omogočila boljše in lepše življenje.

Zmagovalci
Kdo bo torej absolutni zmagovalec letošnjih volitev? Kdorkoli že bo, ta bo moral privabiti čim več neopredeljenih na svojo stran. Teh je še vedno izjemno veliko. Obenem pa bo moral imeti tudi kanček sreče; namreč da se bodo v parlament uvrstile tiste manjše stranke, s katerimi se bo lažje pogajal. Zato bo v naslednjem tednu zanimiva tudi taktika, ne le vsebina. Pričakujemo lahko, da bodo vse stranke ponujale obljube predvsem neopredeljenim. Obenem bo levica še naprej vsaj posredno namigovala, da nas je vse lahko Janše strah, Janševa desnica pa na drugi strani, da levica ni sposobna takšnega liderstva in učinkovitosti kot desnica po Janševo taktirko.

Takšna hladna vojna se utegne nadaljevati tudi po volitvah, ko se bo začel spopad za večino v parlamentu. In takrat pridejo na vrsto erjavci, jelinčiči, pečeti, šroti ... Če se bodo seveda prebili v državni zbor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.