Slovenija > Komentarji in kolumne
36 ogledov

Vsak politik boter enemu otroku

Anja Ščuka, novinarka Žurnala24. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
V morju bi morali čofotati čisto vsi otroci iz socialno šibkejših družin.

V letu pred prihodom gospodarske krize, bi si letne enotedenske počitnice lahko privoščili dve tretjini gospodinjstev, kažejo podatki statističnega urada.

Lanskoletna anketa Zveze prijateljev mladine pravi, da sta revna dva izmed petih otrok, letos se je ta številka najverjetneje še povečala. Vsak poltretji otrok je stigmatiziran zaradi slabe obleke in obutve, pomanjkanja šolskih potrebščin ter nezmožnosti staršev, da jim plačajo počitnice ali dejavnosti.

Na brezplačno letovanje pridejo tudi brez evra v žepu, namesto potovalke nosijo plastično vrečko, kjer ni ne kopalk ali brisače. Poleg revščine se mnogo teh otrok sooča še z zanemarjanjem in zlorabami.

Nekateri otroci z letovanja nočejo domov, nekateri starši ob zaključku počitnic pozabijo priti po otroka na avtobusno postajo.

Odgovornost. Druženje, zabava, vključenost in aktivnosti, ki so jih otroci deležni na letovanjih so koristne za vsakega izmed njih.

Še bolj pa so jih potrebni revni in/ali zanemarjeni, kjer si dvigujejo samozavest, odkrivajo talente, sklepajo prijateljstva ter pozabijo na trpljenje in izključenost.

Veliko otrok bo zahvaljujoč dobrodelnim akcijam letos čofotalo po morju in o tem doma pripovedovalo sošolcem, veliko pa jih bo zaradi pomanjkanja sredstev pri organizatorjih ostalo doma.

Država, občine in državljani bi morali prepotrebne počitnice zagotoviti vsakemu izmed naših najmlajših, saj so odgovornost vseh. Zgled bi lahko dali naši politiki in postali botri vsak svojemu otroku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.