Slovenija > Komentarji in kolumne
14 ogledov

Vse, samo Janše ne

Le kaj bo zdaj storila Virantova lista?

Goran Novković (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Poteza predsednika republike, da za mandatarja hkrati predlaga in ne predlaga Marka Voljča (vrgel ga je v igro, uradno pa ga še ni predlagal), se morda komu zdi politično briljantna, a je hkrati velik politični dribling.

Zakaj briljantna? Janković je izgubil drugi krog boja za mandatarja. Jasno je, da nima podpore v parlamentu. Zato nov kandidat z levice. S predlaganjem Voljča utegne namreč spet biti v dvomih Virantova lista, ki je skoraj že v Janševem naročju. Iz treh razlogov:

a) Virantovi so že doslej trdili, da ne Janković ne Janša nista idealna kandidata. Zadržke so imeli do obeh.

b) Tretji kandidat pooseblja njihovo idejo o vladi narodne enotnosti.

c) Virantova lista si morda težko privošči, da bi ob nizki podpori v javnem mnenju še enkrat tvegala v vsaj navidezni dvoličnosti s prejšnjima navedbama. Zato ne presenečajo neuradne informacije, “da se bodo o Voljču in z njim pogovarjali”. Čeprav so tudi nasprotne, namreč da bodo vztrajali pri Janši.

Zakaj pa je poteza predsednika dribling? Ker je jasno, da so zanj odprte vse možnosti, samo da Janša ne bi bil mandatar. Ljubezen med Türkom in Janšo je bolj bleda kot ljubezen med Jankovićem in Janšo.

Pasti. A imenovanje Voljča je velik hazard. Kakšen bi bil program njegove vlade? Bodo spet sestavljali novo koalicijsko pogodbo? Bi Virantovi res parafirali še tretjo koalicijsko pogodbo? Ima Voljč dovolj avtoritete? Ima dovolj pokončno hrbtenico? Nekateri o tem dvomijo.

Uspešen bi bil le, če bi presegel blokovsko delitev. Po takšni predstavitvi javnosti so njegove možnosti za to zelo majhne.

Janša je še vedno v prednosti.

Komentarjev 2
  • svatne 06:44 23.januar 2012.

    Dejansko stanje stvarissSeveda je mogoče, da se posamezniki in morebiti celo večji del javnosti navdušuje nad dejanji in dosežki vodstev in aparatov političnih strank, "stricev in tet" v ozadju in samih predstavnikov vsega ljudstva. Ampak to, kar so počeli in ...prikaži več dosegli ta čas vsi po vrsti - vse do samega predsednika države - je ena sama mlakuža komaj pojmljivih kršitev zakonodaje in same ustave, najvišjega zakona v državi. -sspredsednik države je na obvezna posvetovanja glede mandatarja za sestavo vlade sprejemal predsednike strank. Člen 111. Ustave jasno in določno terja, da se posvetuje z vodji poslanskih skupin!-ssDržavni zbor je o predlaganem kandidatu za predsednika vlade glasoval javno - velika večina poslancev ali sploh ni glasovala ali pa je pokazala, kako so glasovali. Ustava zahteva tajno, brezpogojno tajno glasovanje: Člen 111. Ustave, druga alinea "...Glasovanje je tajno."-ssvečina predsednikov strank in vodij poslanskih skupin se je nad te

  • Ivan Pauman 17:33 22.januar 2012.

    Ja nekdo se močno boji Janše,da bo odprl tiste hude rane ,ki se skrivajo še nezaceljene.To pa je vse spravljeno v arhivih.Sedaj se bo reklo rdečkarji roke u vis "kaj pa je to."