Slovenija > Komentarji in kolumne
23 ogledov

Z ritjo podrejo, kar z rokami naredijo

Namesto celovitih že eno leto le gasilski 
ukrepi, skupna točka vseh uravnilovka.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Pred natančno enim letom se je začelo govoriti o prvem dvigu DDV. Takrat je minister za finance poudaril, "da bo morala vlada tudi na odhodkovni strani marsikaj prevetriti". Od tega vetra se je premaknila komaj kakšna bilka.

Po silnih napovedih, da bodo v javnem sektorju odpuščali nesposobne, ni bil odpuščen nihče. Kljub silnim napovedim, da bomo zmanjšali število občin, ni bila ukinjena niti ena. Od silne reforme zdravstva smo dobili samo višje prispevke, obetalo pa se je še plačilo enega evra za vsak recept. Res revolucionarna sistemska sprememba, ki bi rešila vse težave, a je ubogi ministrici zaradi strašnih stricev iz ozadja menda ni uspelo izvesti. V boj za delovna mesta smo se podali z dodatnimi prispevki za honorarce, zaradi česar ti zdaj delajo za mizernejše zneske, če pa je podjetje strošek prevzelo nase, to pomeni, da nekoga ne bo mogoče zaposliti. Po napovedi, da bomo racionalno upravljali državno premoženje, bomo po več kot letu dobili AUKN z drugačnim imenom. Proti sivi ekonomiji se zdaj borimo z višjimi davki, nepremičnin pa niso znali niti obdavčiti.

Uravnilovka

Težko je reči, ali vlada nima nobene pametne ideje ali jih je le nesposobna uresničiti. Namesto logične, konsistentne, pametne, smiselne, racionalne, stimulativne in celovite spremembe se ves čas pogovarjamo le o gasilskih ukrepih, ki temeljijo na uravnilovki. Koalicijski poslanci pa se medtem ukvarjajo s tem, da bi v ustavo vpisali pravico do pitne vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.