Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Za cimra bi le prenosnik

Življenje v nekaterih študentskih domovih je vse bolj podobno življenju pri zasebnikih.

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Želje po bivanju v študentskem domu, kjer sklepaš nova prijateljstva, pišeš ljubezenske zgodbe in se zabavaš do jutranjih ur, očitno ni več. Čeprav so cene bivanja v študentskem domu zelo nizke (tudi 50 evrov na mesec), študentje raje izbirajo mirno okolje pri zasebnikih. Pa tudi tisti, ki so izbrali študentski dom in se vanj preselili, opažajo spremembe. Študentka Lara, ki živi v študentskem domu FDV, ne pozna niti svojih sosedov, kaj šele da bi skupaj študirali in se zabavali. Skoraj vsak ima svoj prenosni računalnik, s katerim se kratkočasi v svoji sobi, in večinoma težijo po vedno večjem miru. Oddajajo prošnje za življenje v tako imenovanih apartmajih znotraj študentskih domov, kjer si kuhinjo delijo le trije, morda štirje študentje. Po določenem času lahko zaprosijo za enoposteljno sobo, ki si jo pri zasebniku lahko privošči le malokdo.

Preplačilo. In kaj pridobijo tisti, ki za bivanje v domu niso oddali prošnje in so se k zasebniku preselili zgolj zaradi miru? Najbrž nič – razen preplačila. Med brskanjem po oglasih vidimo, da se cena povprečne garsonjere v bližini ene od ljubljanskih fakultet giblje okoli 300 evrov s povprečnimi stroški sto evrov. Če si garsonjero delita dva, je to okoli 200 evrov na osebo, medtem ko se cene bivanja v študentskem domu dvignejo do okoli 120 evrov. Tudi ob pridobljeni subvenciji za bivanje pri zasebniku je cena občutno nižja. To lahko na letni ravni predstavlja velik zalogaj, ki bi študentom in njihovim staršem v teh časih prišel zelo prav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.