Slovenija > Komentarji in kolumne
35 ogledov

Za rop le nekaj mesecev zapora

Pravna država, kjer ropar dobi manj kot dve leti zapora, oče koroške deklice pa tri in pol.

Suzana Kos  | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
Po spletu je zaokrožila šala, da bi veljalo začeti sklepati stave o tem, kdaj bo nesrečna koprska poštna poslovalnica oropana znova. V enem letu so jo “obiskali” petkrat. Kolikor mi je znano, nobena druga od 555 preostalih ni imela te “sreče”.

Koper oziroma kar Obala v celoti sta očitno postala pravi raj za roparje, v Kopru so bili namreč v zadnjem tednu izvršeni trije ropi. Med večjimi tovrstnimi dogodki je rop banke v Luciji, oropali so vrsto zlatarn, včeraj ponoči pa na primer mimogrede izpraznili eno od portoroških trgovin prestižne blagovne znamke oblačil in odnesli za okoli sto tisočakov izdelkov.

A duhovičenje na stran. Na srečo se (tudi) včeraj poštni uslužbenki, ki je bila žrtev ropa že večkrat, ni zgodilo nič, pa bi se hitro lahko, kot kaže tudi litijski primer. Če pošta poslovalnice ne bo zaprla, jo bodo roparji nedvomno obiskali še kdaj. Njena lokacija, le nekaj deset metrov oddaljena od avtoceste, po kateri je mogoč hiter pobeg, je pač privlačna, za varnost pa ni nikoli preveč poskrbljeno.


Mile kazni. Včeraj sem slišala tudi oceno, da sodišča roparjem izrekajo premile kazni. Dvojici Srbov, ki je to isto poslovalnico oropala pred meseci in se s kraja dogodka odpeljala kar s taksijem, so namreč prisodili le leto in osem mesecev zapora. Po nekaj mesecih prestajanja bosta zaprosila za skrajšanje kazni in bosta zunaj. Tragikomično, če se ob tem spomnim na očeta koroške deklice, ki ga je doletela zaporna kazen treh let in pol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.