Slovenija > Komentarji in kolumne
42 ogledov

Za znanost sendvič in vino ne bosta dovolj

Donacije so problem, če jih podjetja pogojujejo. A problema še ni, ker praktično ni niti donacij.

kolumnisti 06.04.11 Tjasa Pureber, foto: nik rovan | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
Podatki oziroma njihovo pomanjkanje o tem, koliko donacij prejmejo univerze, kaže na to, da ima minister za izobraževanje kar prav, ko razlaga, da jih je treba spodbuditi k učinkovitejšemu iskanju sredstev zunaj evropskih in državnih virov. Fakultete poročajo, da je večina donacij v opremi, nekatere pa dobijo zgolj kakšen liter vina in sendvič za pogostitve. To po eni strani govori o tem, da podjetja univerze financirajo zelo selektivno in predvsem zaradi dobrega imidža. Hkrati je jasno, da je v krizi prav ta del njihovih proračunov najprej okrnjen.

Skrita past

Univerze morajo poskrbeti, da podjetja donacij ne pogojujejo z raziskavami za lastne koristi, kar pomeni vmešavanje v avtonomno delo profesorjev in študentov. Vsaka donacija namreč ni povsem nedolžna. Pred leti je ameriška ambasada z donacijo knjig FDV-ju in ureditvijo “ameriškega kotička” v tamkajšnji knjižnici sprožila upor študentov, ki so v tem prepoznali imperializem in vsiljevanje neoliberalizma. In čeprav minister zagotavlja, da podpira javne univerze, je treba biti pri odpiranju aplikativnim raziskavam in donacijam zelo previden, da se na ta račun kdaj v prihodnje ne bo zmanjševalo javno financiranje, češ, preživite na trgu ali pa naj vas ne bo. Določene smeri, predvsem humanistika in družboslovje, kljub svojemu pomenu za razvoj katerekoli družbe pač ne morejo biti na trgu. Opravljajo namreč (vsaj načeloma) funkcijo gojenja avtonomne in kritične misli, ki ponuja nujno ogledalo delovanju elit.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.