Slovenija > Komentarji in kolumne
26 ogledov

Zakaj dodatek? Zato, ker lahko!

Povečan obseg dela nekje razumejo tako, drugje čisto drugače. Zakonodaja pa je le ena.

kolumnisti 14.06.11, Maja Kalan, novinarka Zurnal24, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Da takoj razčistimo: nisem za podpihovanje razkola med javnim in zasebnim sektorjem. Sem za javno in dostopno visoko šolstvo, do katerega sem bila upravičena tudi sama. Toda kar se marsikje skriva za podeljevanjem dodatka za povečan obseg dela, ne bi zdržalo v nobenem resnem podjetju, ki se – podobno kot se visokošolska sfera s pomanjkanjem sredstev – spopada na primer z upadom naročil.

 

Kajti. Večina fakultet je sicer diplomatsko zapakirala izplačevanje dodatka v priročno pojasnilo "vse je v skladu z zakonodajo". Nekoliko jasnejši so bili na filozofski fakulteti, kjer so pod izredne naloge uvrstili kar povečano število študentskih prošenj septembra in oktobra, ko je čas vpisov. Kako, prosim? Gasilci si izplačujejo dodatek za povečan obseg dela, ker so gasili požar? Mar na fakulteti za matematiko in fiziko, kjer so izplačali dodatek dvema od 41 zaposlenih, letos niso imeli vpisa? Ne morem pozabiti, kako sem pred časom govorila z eno od zaposlenih v administraciji neke visokošolske ustanove, ki je ob 14.55 dejala, da se sicer odpravlja domov, a da bo tako prijazna in bo mojo prošnjo elektronsko posredovala odgovornim od doma. Najbrž je tisti mesec zaprosila za dodatek za povečan obseg dela. Povedali so mi tudi za primer, ko je odgovorna oseba prosila za utemeljitev, zakaj dodatek, če vsi delajo v okviru osmih ur, pa so ji dejali, da ne delajo dlje, temveč takrat toliko intenzivneje. Pa veliko uspeha s tako utemeljitvijo pri vašem šefu zasebniku!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.