Slovenija > Komentarji in kolumne
26 ogledov

Zakaj se eni lekarnarnarji vozijo s terenci

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
“Visoka cena repelenta za uši je posledica računalniškega hrošča.” Izgovor ali resnica?

Plačilo lekarnarjem za izdajanje receptov je tako mizerno, da večina lekarn komaj preživi, njihova javna pritoževanja – ki sicer letijo na zdravstveno blagajno – poslušamo že leta. Človek bi pričakoval, da se bo ta težak, celo nevzdržen položaj poznal tudi v realnem svetu. Namesto tega vidimo, kako se na primer šef ljubljanskih lekarn Marko Jaklič v službo vozi s službenim land cruiserjem. Za Toyotinega terenca, ki ga Jaklič potrebuje, kot pravi, ker živi na farmi, ki drugače ni dostopna, je javni zavod pred dvema letoma odštel 34 tisoč evrov. Ampak ne boste verjeli, med lekarnarji, ki imajo pregrešno požrešna službena vozila, ni edini. Da je tak luksuz – vsaj ker gre za denar, ki ga lekarne tako ali drugače zaslužijo na račun bolnih – moralno vprašljiv in sporen, menijo tudi nekateri oblikovalci nove zdravstvene politike. Zato je pričakovati ukrepe.


Hrošči. Tokrat zato razkrivamo, kako si nekateri lekarnarji nafrizirajo cene izdelkov, ki niso na recept, da si drag luksuz lahko privoščijo. V Mariborskih lekarnah Maribor zdaj sicer trdijo, da je visoka cena repelenta za uši posledica računalniške napake. Zagotavljajo, da pri drugih izdelkih, ki jih prodajajo, cen ni pokorigiral “računalniški hrošč”, ampak so cene korektne. Ampak ali je to res? Težko verjamem. Tudi aspirin je pri nas pregrešno drag. Da pa so cene tako ali drugače dogovorjene in višje, kot bi bile, če tu ne bi bilo veliko dogovorjene ekonomije, že mesece proučuje varuh konkurence. In decembra bomo videli njegove resne ukrepe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.