Slovenija > Komentarji in kolumne
9 ogledov

Zakon o spodbujanju dela na črno

Vsi davki in prispevki so neprijetni, nekateri pa so še popolnoma nelogični!

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Ob polletju svoje vlade je Alenka Bratušek kot dosežek te izpostavila, da je edini davek, ki se je povišal, davek na dodano vrednost (DDV). Jutri bo vlada odločala o zvišanju prispevkov za zdravstvo. Kar je davek z drugačnim imenom, zadeva 650 tisoč ljudi, prinesel pa naj bi 70 milijonov evrov.

Nerazumno. Če lahko človek razume nepremičninski davek ali višji DDV, je logiko tega predloga nemogoče razumeti. Zakaj bi od dividend plačevali prispevek za zdravstvo, saj se od njih že plača 25-odstotni davek (ki gre v proračun in tako tudi za zdravstvo)? Koliko večja je nevarnost za bolezen ali poškodbo, če dobiš dividende? Ali pa če oddajaš premoženje v najem?! Lahko si predstavljate, da se bo število fiktivnih pogodb za smešno nizke zneske samo še povečalo. Če jih bodo lastniki sploh prijavljali. Kar gre lepo v koncept boja proti sivi ekonomiji, tako kot podražitev popoldanskega s. p. s 37 na 64 evrov. Kar zasluži popoldanski s. p., je sicer že tako obdavčeno. Poleg tega namerava od samostojnih podjetnikov zahtevati, naj prispevke plačajo od tisoč evrov, čeprav imajo manj prihodkov. Ker je menda pogosta praksa, da prikazujejo manj prihodkov. Ampak udarilo bo tudi tiste, ki jih res nimajo.

Edina logika je polnjenje luknje v zdravstveni blagajni, ki se rešuje zgolj z administrativnimi ukrepi, kot je prepoved zaposlovanja. Tako na klinikah ne smejo zaposliti strokovnjakov, ki se vračajo z izpopolnjevanj v tujini. S tako logiko si lahko, draga koalicija, kar se mene tiče, mirno izglasujete nezaupnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.