Slovenija > Komentarji in kolumne
8 ogledov

Zapleniti premoženje eliti in ga prodati

Slovenski turizem je trdoživ, vprašanje pa je, kako dolgo bo še slovenski.

Suzana Kos (Foto: Zurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Lansko turistično leto je bilo rekordno, vseh turistov je bilo dva, tujih pa šest odstotkov več. Na javni agenciji za turizem ocenjujejo, da gre predvsem za posledico dejstva, da turisti iščejo ravnovesje med kakovostjo in ceno ter da je Slovenija “bližnja” turistična destinacija.

A naša turistična podjetja so ne glede na rekorde obiskanosti globoko v minusu. Največje na Obali, Hoteli Bernardin, je ob lanski prodaji dobršnega dela premoženja potegnilo rdečo črto pod dvema milijonoma; v Istrabenz Turizmu je izguba dosegla 24 milijonov evrov, ravno pa se pogajajo o reprogramu 70 milijonov evrov kratkoročnih posojil, ki jim zapadejo prihodnji mesec. Nekaj podobnega se dogaja v Savi (ta ima v lasti Terme 3000, Terme Ptuj in Banovci, Moravske toplice, hotele Bled ter lastniške deleže v Istrabenzu in Hotelih Bernardin); leto so končali s skoraj sto milijoni izgube.

 

Krivi lastniki. Vzrok teh katastrofalnih številk so napačne odločitve oziroma neodgovorna dejanja lastnikov v preteklosti. Ekonomist Jože P. Damjan je tudi na primeru prezadolžene skupine DZS (ta ima v lasti tudi čateške terme) rešitev nakazal nekako takole: “Evropski način sanacije ni reprogram dolgov, pač pa zaplemba lastniških deležev – ti naj se prenesejo na slabo banko, nato pa prodajo.” Zaplembi premoženja kapitalski eliti, ki si ga je pridobila z nerazumnim zadolževanjem, davkoplačevalci, ki so za sanacijo bank že doslej dali na stotine milijonov evrov, zagotovo ne bi nasprotovali.

Komentarjev 2
  • bolimelud 19:31 28.maj 2013.

    Se strinjam - ideja o zaplembi premoženja slovenski eliti je dobra. Samo izvedba je vprašljiva.

  • franke 15:42 28.maj 2013.

    NE VEM KAJ ŠE ČAKAMO. PREMOŽENJE BI MORALI ZAPLENITI ŽE ZDAVNAJ. VPRAŠANJE KDO GA NAJ ZAPLENI, ČE SO PA VSI NOTRI S SODNIKI POLICIJO VLADO ITD. NAJBOLJŠE BI BILO DA LJUDSTVO SAMO IZBERE OZIROMA USTANOVI KOMISIJO,KI BI TO NAREDILA.