Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Zavzeti toliko, 
kolikor plačani

Sergeja Hadner Hvala (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Policisti bodo posnemali zdravnike in odpovedali soglasja za delo prek rednega delovnika.

Najbolj natančna navodila za izvajanje stavke so dobili policisti. Ne le kako in katere nujne postopke morajo voditi, sindikat jim svetuje tudi, kaj naj v določenem položaju razmišljajo. Ko jih med stavko pošljejo na teren: "Ves čas razmišljajte o položaju, v katerega vas je postavila vlada ..." Ko jih med stavko pošljejo na usposabljanje: "Fizično bodite tam, vendar izkoristite čas za razmišljanje o položaju policistov in krivicah, ki se nam godijo." Strokovno-tehničnim sodelavcem policije pa stavkovni odbor svetuje, naj bodo pri delu tako zavzeti, kolikor menijo, da so zanj plačani. Morda bi kdo take neposrednosti povezal s katerim od številnih vicev o policistih, meni pa dajo misliti, zakaj v poklicu, kot je poklic policista, ki je na nek način poslanstvo, tako veliko vlogo igra denar. Verjetno zato, ker svoj poklic lahko čutiš kot poslanstvo takrat, ko se ti ni treba spraševati, ali bo z mizerno plačo družina lahko prebrodila mesec.

Odpoved soglasij. Da bi prišli do boljšega statusa, so policisti za zgled vzeli zdravnike. Vse policiste, ki imajo zakonsko možnost, pozivajo, naj začasno umaknejo soglasje za delo popoldne, ponoči, ob koncih tedna in dela prostih dnevih. Stavko nameravajo s tem ukrepom zaostriti tretji dan. Medtem zdravniki, ki jim je na tak način uspelo doseči svoje, vladi vračajo uslugo. Stavko v javnem sektorju zaradi namere vlade, da zamrzne plače in spremeni pravila glede možnosti spreminjanja kolektivne pogodbe, bodo z enim enournim sestankom na teden zgolj simbolično podprli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.