Slovenija > Komentarji in kolumne
8 ogledov

Zdravilci še naprej le konkurenti?

Sergeja Hadner Hvala. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Drugje združujejo, pri nas zdravilstvo in medicino le še bolj ločujemo.

Bistvena novost novega zakona o zdravilski dejavnosti je ukinjanje ideje o zdravilski zbornici. Izvajanje zakona bo pod svoje okrilje v celoti prevzelo ministrstvo za zdravje. Tako pri odločanju, katere so zdravilske metode kot pri nadzoru njihovega izvajanja. “Ministrstvo deluje v javnem interesu in ne kot zbornica, ki običajno deluje kot interesno združenje,” pravijo pri Marušiču. Za prve pripombe na osnutek zakona pa so zaprosili prav zdravniško zbornico. Odločitev je nekoliko nenavadna, zlasti ker zdravilci pravijo, da jim z ministrstva niso sporočili niti, da jih bodo z zakonom seznanili, kaj šele vprašali, ali imajo kaj pripomniti.

Sodelovanja. Morda pa so na ministrstvu pričakovali, da bo zdravniška zbornica po zgledu drugih držav predlagala tesnejšo povezavo med zdravilstvom in medicino. V Nemčiji so tradicionalne, alternativne in komplementarne metode del zdravstvene dejavnosti. Kvalifikacije podeljuje zdravniška zbornica. Zdravniki z alternativnimi metodami zdravijo tudi v Avstriji, diplome izda zdravniška zbornica. Tudi v Italiji nekonvencionalno medicino izvajajo zdravniki. Na medicinskih fakultetah sta dve katedri za komplementarno medicino. Na Madžarskem, v Belgiji in še kje zdravniki in nezdravniki delajo povezano. Povezavo med zdravilci in zdravniki, ki jo predvideva naš zakon – svetovanje pacientu glede primernosti zdravljenja pri zdravilcu –, so naši zdravniki uradno zavrnili, neuradno pa naj bi marsikateri zdravnik svojega pacienta tudi že napotil k alternativcu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.