Slovenija > Komentarji in kolumne
1 ogledov

Zdravniki brez podatkov o raku

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Zakaj je pljučni rak v Zasavju najpogostejši? Prave raziskave ni ....

Z novinarskimi vprašanji smo se obrnili na sedem zavodov za zdravstveno varstvo (ZZV), kjer je tveganje za določeno vrsto raka največje. Prosili smo jih za podrobnejše statistične podatke in za pojasnila, zakaj je v njihovi regiji za nekatere vrste raka tveganje večje kot drugod. S treh zavodov so nam sporočili, da podatkov nimajo in naj se obrnemo na onkološki inštitut. Na dveh so se potrudili in nam postregli s podatki, dva pa sta nas ignorirala. Toliko o želji zavodov po informiranju javnosti o smrtonosni bolezni. Glede na podatke dveh zavodov, ki sta nam na vprašanja odgovorila, bi do informacij lahko prišli tudi preostali in svoje varovance opozorili na dejavnike tveganja, ki jim grozijo. Žal se svojega poslanstva in moči zavedajo le redki. Direktor ZZV Koper Milan Krek nas je v torek večkrat poklical in nam po končani službi pripravil odgovore. Obenem se je zahvalil vsem, ki delajo na področju obveščanja prebivalcev glede zdravja in bolezni.

Začnite zdaj
Mnogim je torej problem že nekaj novinarskih vprašanj. Kako se bodo takšneslužbe lotile obširne raziskave, ki bo ugotovila, zakaj je denimo rak malignega melanoma najbolj prisoten ravno v njihovi regiji? Kako bodo takšne službe informirale svoje prebivalstvo, jih opozarjale in usmerjale k zdravemu življenju? V Sloveniji vsako leto za rakom zboli in umre preveč ljudi, da bi se izgovarjali na preobilico dela in čakali na finančne in kadrovske okrepitve. Začnite zdaj, izkoristite vsako priložnost in povejte ljudem, kakšne nevarnosti jim pretijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.