Slovenija
62 ogledov

Uradno poročilo pričakujejo v nekaj dneh

rajko kenda Saša Despot
Po neuradnih informacijah naj bi v času trajanja programa otroške srčne kirurgije umrlo 33 otrok, med njimi najmanj 10 zaradi strokovnih napak. Odgovorni čakajo na uradno poročilo.

V času trajanja programa otroške srčne kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana naj bi umrlo 33 otrok, vsaj tretjino teh smrti pa bi lahko pripisali t. i. strokovnim napakam. To naj bi po poročanju spletnega portala portalplus.si razkrivalo poročilo mednarodne izvedenske komisije po nadzoru nad programom otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana.

"O informacijah, ki krožijo, ne vem ničesar, ker tudi uradno o ugotovitvah strokovnega nadzora Zdravniške zbornice ni znanega še nič," je v odzivu na pisanje portala povedal strokovni direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda. "Na UKC smo nesporno ocenili, da program, kot je bil zastavljen, ni primeren, zato smo ga tudi spremenili. Zaradi tega so nas hoteli obglaviti, peticijo društva Velik srček je podpisalo 17 tisoč ljudi, med njimi tudi predsednik države. Osebno komaj čakam izsledke nadzora, da vidim, kdo je bil bad guy in kdo good guy*."

Zbornica bo počakala na uraden dokument

V Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) poudarjajo, da uradnega poročila še ni, ga pa pričakujejo v naslednjih nekaj dneh. Kot je povedal predsednik zbornice Andrej Možina, so podobne številke krožile že v preteklosti, saj obstaja sedem ali osem delovnih poročil, zaradi katerega je tudi bil uveden mednarodni nadzor. "To pa sem že slišal, že pred enim letom so krožile take številke in prav zaradi tega je ministrstvo za zdravje tudi zahtevalo ta strokovni nadzor," je po navedbah STA pojasnil Možina.

Pri zbornici deluje odbor za strokovnomedicinska vprašanja, ki bo ocenil poročilo kot celoto. "Poročilo bo zanesljivo povedalo, kaj vse je treba spremeniti, da bo program boljši, kot je bil," je po navedbah STA pojasnil Možina in dodal, da konkretnih primerov še ne more komentirati. Poročilo bodo posredovali tudi na ministrstvo za zdravje, v UKC Ljubljana in "pristojnim institucijam, ki imajo interes zanj".

Inovativna medicina otroške srčne kirurgije

Poudaril je tudi, da je področje otroške kardiovaskularne kirurgije eno najzahtevnejših področij in da gre za inovativno medicino. "Otrokom, ki še včeraj niso imeli možnosti preživetja, medicina danes daje neko možnost," je povedal Možina. "Pri nekaterih razvojnih anomalijah srca je umrljivost zelo visoka, tudi ko delo opravljajo najbolj izkušeni kirurgi."

"Otroci so varni"

Za Odmeve je Možina zagotovil, da so otroci na otroški kardiokirurgiji varni. "Zaradi dogodkov v preteklih letih se je program bistveno spremenil," je povedal Možina. "Žal operacij ne izvajajo domači strokovnjaki, ki so pobegnili, ampak tuji kirurgi, za najzahtevnejše operacije pa pošiljajo otroke v tujino." Poročilo pa bo pokazalo, ali ima ta program pogoje za izvajanje v Sloveniji.

Povedal je tudi, da je na Igorja Gregorčičiča večkrat pritiskal, zaradi česar mu je bilo tudi nerodno, da nadzor, ki običajno tudi v tujini poteka najmanj dve leti, zaradi razmer v Sloveniji opravijo čimprej. Izpostavil je, da ima zdravniška zbornica pravno podlago za izvajenje nadzora nad zdravniki, ne pa nad programi, zato so se odločili za mednarodni nadzor. "Nadzora nismo mogli opraviti prej, ker ni bilo ustreznih pravnih podlag," je poudaril za RTV SLO.

Mednarodni nadzor nad šestletnim programom otroške srčne kirurgije, ki ga je vodil izraelski kirurg David Mishaly, je naročila Zdravniška zbornica. Decembra 2013 je otroški srčni program prevzel Tomislav Klokočovnik, izraelskli kirurg Mishaly pa v programu ni več redno sodeloval.

* ang. kdo je bil bad guy in kdo good guy (slo. kdo je bil dober in kdo slab).

Komentarjev 4
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 22:38 17.junij 2015.

    Nič nisi boljši Kenda.A je lepo biti na dopustu ko ti ga drugi plačujejo.Druge zdravnice pa zmerjaš z kurbami in lopovi.Komaj čakam da tebe vzemejo pod lupo.

  • tecumseh_1975 10:29 17.junij 2015.

    In kje je sedaj unbuzi Žitnikov z njegovim društvom staršev. Metal se je na trepalnice in izkoristil stisko drugih staršev zato da je dosegel operacijo svojega otroka v Izraelu, zdaj pa mu dol visi.

  • punca05 07:03 17.junij 2015.

    najprej sodišča, da bodo sodila v prid PRAVICI